Paprykowe roladki z kurczaka
Pierś z kurczaka komponuje się doskonale z różnymi smakami .
Czas : 45 minut
Składniki :
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 plaster wędzonki
1 łyżka drobno pokrojonej papryki czerwonej
1 łyżka drobno pokrojonej papryki żółtej
1 łyżka drobno pokrojonej papryki zielonej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta mielonej papryki słodkiej
1/3 kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub Bulionetki drobiowej Knorra )
1 szklanka wody
1 łyżka masła
2 łyżki oleju ( ja dałam z pestek winogron )
Pierś rozklepać na cienko i uformować w prostokąt ( okrawki ułożyć na plastrze mięsa ) .Posolić i popieprzyć .Ułożyć plaster wędzonki. Posypać wymieszaną pokrojoną papryką .Zwinąć w rulonik. Spiąć wykałaczkami tak by papryka nie wypadała .Posypać z wierzchu mieloną papryką .
Na patelni rozgrzać masło i olej. Obsmażyć roladę na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnuszka .Zalać wodą .Dodać Bulionetkę i dusić 30 minut uważając by sos za bardzo nie odparował ( jak trzeba to podlać odrobiną wody ).
Usunąć wykałaczki .Przekroić na pół pod skosem .
Ja podałam z ryżem paprykowym .