Papryki pomidorowe faszerowane ( z kurkami )
Papryki pomidorowe faszerowane ( z kurkami )
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 papryk pomidorowych ( oczywiście inne czerwone papryki też mogą być )
2 duże pomidory
2 cebule
2 łyżki suszonych pomidorów
15 dag mięsa mielonego
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki usiekanego koperku
10 dag kurek
½ woreczka ugotowanego ryżu ( 5 dag suchego)
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
papryka mielona ostra
pieprz mielony
sól
mąka do zagęszczenia sosu
Papryki wydrążyć ścinając wierzch i usuwając gniazda nasienne. Ścięte kawałki papryki drobno pokroić . Pokroić drobno pomidory i 1 cebulę . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim usiekane kawałki papryk , pomidory, 1 cebulę , suszone pomidory. Po 10 minutach podlać 1 szklanką wody i dalej dusić 20 minut na małym gazie. Ugotować ryż . Na maśle podsmażyć rozdrobnione kurki. Drugą cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, ryż , kurki, cebulę , koperek. Doprawić solą i pieprzem . Nadziać papryki. Ułożyć je w szerokim , płaskim garnku tak by wypełniały całe dno. Zalać wodą do wysokości ¾ papryki. Dodać kostkę bulionową . Dusić przez 45 minut. Do sosu wlać 1 szklankę wywaru z duszenia papryk. Przetrzeć przez sito. Zagęścić mąką . Doprawić pieprzem i mieloną papryką .Gorące papryki wyjąć z wywaru i ułożyć na półmisku. Sos podawać osobno.
nadesłane: Babciagramolka