Papryki nadziewane mięsem i ryżem

20 października 2009, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

* składniki:
4 papryki
150 gram ryżu
450 gram mięsa mielonego
sól, pieprz, bazylia, oregano, vegeta

* krótki opis sposobu jej przyrządzania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia
mięso mielone solimy i pieprzymy, lekko podsmażamy pod przykrywką około 5 minut żeby nie było wysmażone tylko zarumienione
Mieszamy ryż z mięsem, dodajemy suszoną bazylię i oregano (ilość według upodobań)
Z papryki odcinamy „wieczko”, wycinamy gniazda nasienne, myjemy, wkładamy farsz (lekko uciskamy żeby był w miarę zbity)
Papryki układamy w garnku, przykrywamy „wieczkami” zalewamy wodą, dosypujemy vegety, gotujemy około 25 minut – do momentu aż papryka będzie miękka.

Ważne, aby papryki były podobnego rozmiaru, aby woda w garnku do żadnej nie wlała się do środka.

Danie smaczne, dietetyczne i zdrowe :)

file1256072624

Przepis dodany przez: Filipowska



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz