Paprykarz rybny po chorwacku

5 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg różnej słodkowodnej ryby
80 dag cebuli
2-3 ostre papryczki chili
liść laurowy
4-5 łyżek oleju
1 l białego wina
pietruszka
sól
3 dag przecieru pomidorowego
trochę mąki
łyżka Vegety
2 dag czosnku
mielona słodka papryka
pieprz mielony

file1286274704

Sposób przygotowania:

Ryby oczyść, opłucz, odetnij łby i ogony. Drobno posiekaj około 70 dag cebuli. Zagotuj w wodzie cebulę, papryczki oraz rybie łby i ogony. Gotuj około 1,5 godz. Po ugotowaniu przetrzyj przez sito i ostudź. Na rozgrzanym oleju uduś pozostałą cebulę, dodaj czosnek, przecier pomidorowy i mieloną paprykę. Zalej wywarem zaprawionym odrobiną mąki. Potem włóż kawałki ryby, sól, pieprz, liść laurowy, Vegetę oraz wino i gotuj na wolnym ogniu. W razie potrzeby posól. Przed podaniem dodaj do paprykarza wcześniej ugotowany makaron wstążki. (Wartość energetyczna 1 porcji 405/1701 kal/J)

www.podravka.pl