Papryka zapiekana z jajkiem i makaronem

5 kwietnia 2013, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny
  • 3 papryki
  • 5 jaj
  • 2 cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4-5 łyżek ugotowanego makaronu
  • 1 łyżka masła ( lub oleju )
  • sól,pieprz
  • słodka wędzona papryka( 3/4-  1 łyżeczki )

Przygotowanie:

  1. Piec nastawiamy na 220 stopni, góra dół.
  2. Paprykę myjemy i kroimy na połowy – razem z ogonkami, oczyszczamy z pestek.
  3. Cebulę, seler i pół ( 1/2 sztuki ) papryki kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle razem z posiekanym makaronem ( u mnie spaghetti może być dowolny ) , doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Smażymy aż warzywa będą szkliste około 5 minut.
  4. Papryki faszerujemy nadzieniem, wbijamy jaja do każdej połówki i zapiekamy aż się zetną około 15 minut.
  5. Podajemy gorące.

file1365173658