Faszerowana papryka po węgiersku

1 października 2013, dodał: granitova
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 4 kolorowe papryki
– mielona wołowina 200 gram
– ryż 150 gram
– pomidor
– cebula
– jajo
– natka pietruszki i kolendra po 4 łyżki
– maka 1 łyzka
– oliwa
– gałka muszkatołowa
– kromka chleba
– sól, pieprz
– sałata do dekoracji

Posiekać pietruszkę i kolendrę, sałatę najlepiej rukole umyc i porozdzielać listki. Ryż ugotować. Z chleba odkroić skórkę, miąż namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozkruszyć, pomidora sparzyć, zalać zimna wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmazyc na oliwie. Dodać pomidora, chleb i mięso wołowe oraz ugotowany ryż. Wymieszać i smazyć jeszcze przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić na około 30 minut. Dodać natkę, kolendrę, jajo i mąkę. Przyprawić gałką, solą, pieprzem, wymieszać. Papryki umyć, odkroić wieczko, wyciąć gniazda nasienne, głębokie naczynie żaroodporne posmarowac oliwą i ułożyć na nim papryki. Wypełnić je farszem i położyc wieczko. Piec przez godzinę w nagrzanym piekarniku, podawać na wianuszku z listków sałaty.