Papryka nadziewana ryżem
Artykuł zewnętrzny
– 4 duże strąki pomidorowej papryki
– 3/4 szklanki ryżu
– 20 dag mielonego mięsa
– szczypta szafranu
– 2 dymki ze szczypiorem
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– papryka w proszku
– sól
– pieprz
– puszka kukurydzy
Ryż ugotować, szczyptę szafranu namoczyć w łyżce mleka, potrzymac chwilkę jak puści kolor, odcisnąć, mleko wlać do ryzu i wymieszać. Dymkę razem ze szczypiorem posiekać, przesmażyć z mielonym mięsem na oliwie zmieszanej z masłem, dodać kukurydzę, wszystko wymieszać z ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć, ściąć czapeczki z ogonkiem, usunąć nasiona, napełnic farszem, przykryć nakryciem i ułożyć na natłuszczonej blasze, piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni C.