Papryka marynowana jarska
Artykuł zewnętrzny
papryka 3 sztuki
cebula 1 sztuka
margaryna lub masło 13 dag
ryż 10 dag
mąka pszenna 1 łyżka
jajko 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pomidory 20 dag
nać pietruszki 1 szczypta
sól, pieprz
Paprykę oczyścić i przygotować do nadziewania. Ryż zalać gorącą wodą i po kilku minutach odcedzić. Cebulę pokrojoną przesmażyć na maśle, dodać ryż, poszatkowaną marchew, pokrojone pomidory, sól i pietruszkę. Smażyć wszystko i wystudzić. Strąki nadziać farszem. Nadzianą paprykę ułożyć w rondlu zalać wodą do połowy i gotować na wolnym ogniu 50 minut. Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Rozprowadzić wywarem i zagotować. Podprawić żółtkiem i zalać sosem papryki.