Papryka faszerowana makaronem.
Składniki:
6 sztuk papryka świeża
1/2 opakowania makaronu spaghetti
1 szklanka gęstego soku pomidorowego/najlepiej swojskiego przecieru/
2 łyżki masła
2 kulki ser mozarella
1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka bazylii
do smaku: sól,pieprz,papryka mielona.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg.przepisu na opakowaniu.
Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i osuszamy.Ścinamy wierzchy z papryki i drobno siekamy.W rondelku roztapiamy masło,dodajemy posiekaną paprykę,chwilę smazymy a nastepnie wlewamy sok pomidorowy,wsypujemy bazylię i doprawiamy solą,pieprzem i mieloną papryką.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Tak przygotowany sosa mieszamy z makaronem,startym parmezanem oraz startą mozarellą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Paprykę nadziewamy farszem makaronowym,układamy ją w naczyniu żaroodpornym,przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i pieczemy 25 minut.
Smacznego!