Papryka faszerowana kolorami

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 duże czerwone papryki

1 woreczek ryżu gotowanego przez 15 minut z drobiową kostką bulionową

15 dkg dowolnego mięsa z kurczaka

1 mała cebula

1 duży ząbek czosnku

½ puszki kukurydzy

15 czarnych oliwek bez pestek

10 zielonych oliwek bez pestek

1 jajko

2 serki topione trójkąty „Ementaler”

½ łyżeczki krążków suszonej papryki chilli

2 kostki smaku „Prażona cebulka”

½ łyżeczki mielonego białego pieprzu

2 łyżki oleju ryżowego

Wykonanie:

Paprykę umyć. Przekroić wzdłuż na ¾ wysokości. Dokładnie oczyścić z nasion.

Mięso z kurczaka ugotować. Ostudzić, bardzo drobno posiekać. Cebulę posiekać najdrobniej, jak umiemy. Na zimną patelnię wlać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę i smażyć ok. 5 minut (cebula nie może się zrumienić). Czosnek i oliwki posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu (oprócz serków) oraz przyprawy włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Paprykę napełnić farszem do 2/3 objętości, w środek wcisnąć serek topiony i uzupełnić farsz tworząc niewielką kopułkę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Na blaszkę wlać pozostałą łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzić i ułożyć papryki. Piec 30 minut, zwiększyć temperaturę do 280 stopni, włączyć termoobieg i piec kolejne 5 minut.

Smacznego!

file1256827784