Papryka faszerowana grzybami leśnymi
Artykuł zewnętrzny
2 papryki
1/2 kg grzybów leśnych (różne)
20 dag mięsa mielonego
mała czerstwa bułeczka
1 cebula mała
olej
przyprawy:
wegeta
sól
pieprz
jajko
ser żółty
Mięso przygotowujemy tak jak na kotlety mielone, wyrabiamy i wkładamy do wcześniej przekrojonej i oczyszczonej papryki (paprykę wcześniej dobrze posolić). Grzyby przebrać, pokroić, opłukać i odsączyć na sicie. Podsmarzyć z przyprawami na oleju aż odparuje woda. Nakładać na paprykę do pełna na mięso. Zalać do połowy papryki wodą, dodać listek laurowy i wegetę. Gotować około 25 minut przykryte pokrywką na wolnym ogniu. Pięć minut przed końcem gotowania posypać startym serem. Podawać z ziemniakami obficie polanymi sosem grzybowym i dowolną surówką.