Papryka Eli z farszem rybnym

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

5 sztuk papryki czerwonej
5 sztuk papryki zielonej
8 większych ziemniaków
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki
4 filety karmazyna
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1/2 cytryny-sok
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz
mąka do panierki
sól
olej do smażenia
1 koncentrat pomidorowy-200 g
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
papryka ostra
2 łyżki mąki

Z umytych, osuszonych papryk odciąć góry z szypułkami i wyjąć nasiona. Odcięte góry papryk oczyścić z szypułek i pokroić w kostkę. Zrobić marynatę z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny, czosnku granulowanego i pieprzu. Umyte, osuszone i pokrojone na 2-3 części filety posmarować marynatą i włożyć do lodówki na godzinę. Obrane ziemniaki obgotować przez 8 minut, ostudzić i potrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju i ostudzić. Rybę wyjąć z lodówki, oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanym oleju, ostudzić i rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekać. Do potartych ziemniaków dodać rybę, natkę, pokrojoną paprykę, przesmażoną cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Nadziewać papryki, ułożyć pionowo w dużym garnku, wlać trochę oleju i chwilę smażyć. Koncentrat pomidorowy wymieszać z litrem wody, dodać sól, paprykę słodką w proszku. Czosnek granulowany, paprykę ostrą do smaku i zalać papryki. Dusić do miękkości papryki. Papryki wyjąć z sosu. Mąkę wymieszać z wodą wlać do sosu, zagotować i doprawić maggi. Podawać papryki polane sosem. Smacznego!

file1288029708