Papryka chilii w zalewie octowej

31 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

½ kg pareczek chilii
½ szklanki octu 10%
2 szklanki wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 listki lurowe
4 ziela angielskie
ząbek czosnku
ostra, przydaje się do ostrych potraw…


Papryczkę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Najlepiej to robić w rękawiczkach.
Ułożyć w 2 słoikach pół litrowych.
Zalewę zagotować. Zalać papryczkę w słoikach i pasteryzować 15 min. Odstawić słoiki do góry dnem, aby się zamknęły.
Używamy jako dodatek do dań ostrych np. leczo lub chińskich.
W lodówce można trzymać otwarty słoik bardzo długo.

file1264949902



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...