Pappardelle z baraniną i prawdziwkami w sosie fond

25 marca 2013,
dodał: MP3-ka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI na 2 porcje:

makaron pappardelle – 250g
250g baraniny (mięso z udźca)
prawdziwki mrożone – kilka sztuk
sos fond – można kupić gotowy lub zrobić – ciemny sos do mięs
sól, pieprz, czosnek
włoszczyzna
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować wg przepisu.
Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ugotować z włoszczyzną i cebulą, posolić – jak rosołowe.
Prawdziwki wrzucić na patelnię z oliwą, dodać kawałki baraniny (nie kroić na mniejsze),  fond, drobno posiekany czosnek, pieprz i poddusić – sos ma odparować.
Do gotowego sosu wrzucić przecedzony makaron,
delikatnie wszystko wymieszać – ewentualnie posolić do smaku. I nakładać na talerz :)
UWAGI:
Domowy sposób na „szybki i prosty” sos fond:
kości cielęce lub wołowe
marchewka, cebula,
świeże: tymianek i rozmaryn
Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do „przypalenia” (ok 20-30minut)
„Przypalone” kości, warzywa i zioła wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny.

file1364218944



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....