Pappardelle z baraniną i prawdziwkami w sosie fond
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI na 2 porcje:
makaron pappardelle – 250g
250g baraniny (mięso z udźca)
prawdziwki mrożone – kilka sztuk
sos fond – można kupić gotowy lub zrobić – ciemny sos do mięs
sól, pieprz, czosnek
włoszczyzna
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować wg przepisu.
Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ugotować z włoszczyzną i cebulą, posolić – jak rosołowe.
Prawdziwki wrzucić na patelnię z oliwą, dodać kawałki baraniny (nie kroić na mniejsze), fond, drobno posiekany czosnek, pieprz i poddusić – sos ma odparować.
Do gotowego sosu wrzucić przecedzony makaron,
delikatnie wszystko wymieszać – ewentualnie posolić do smaku. I nakładać na talerz :)
UWAGI:
Domowy sposób na „szybki i prosty” sos fond:
kości cielęce lub wołowe
marchewka, cebula,
świeże: tymianek i rozmaryn
Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do „przypalenia” (ok 20-30minut)
„Przypalone” kości, warzywa i zioła wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny.