Przystawka z jajek przepiórczych: rewelacja!
Państwo Jajeczni przybyli na party…
składniki:
- jajeczka przepiórcze (tyle sztuk ile chcemy zrobić koreczków)
- marynowane kapelusze grzybków (j.w.)
- krążki marchewki z marynaty (albo świeżej, obgotowanej – j.w.)
- kawałek papryki marynowanej
- kilka grubszych plastrów sera żółtego, twardego (min.5mm)
- kilka łodyżek natki pietruszki
- kilka listów sałaty
- wykałaczki lub szpadki
- sos:
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- do smaku: sól i pieprz biały mielony
sposób przygotowania: Grzybki odsączamy z marynaty. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, delikatnie obieramy ze skorupek. Wkładamy do słoiczka i zalewamy octową marynatą od grzybów, odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Następnie dokładnie osączamy Łodyżki natki tniemy na kawałeczki dł. ok 5mm i robimy oczka wciskając je w jajka. Buzie robimy z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykrawamy kółka kieliszkiem albo tniemy je na kwadraty – to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego. Montujemy ludki – na krążku sera kładziemy krążek marchewki, na to stawiamy jajeczko i nakładamy kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) – całość spinamy od góry wykałaczką. Ludki ustawiamy na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podajemy z sosem.
Sos: jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek.