Panna cotta z malinami

11 listopada 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 i 1/2 szklanki śmietany 12%,
szklanka jogurtu naturalnego,
laska wanilii,
2 czubate łyżki żelatyny,
1/2 szklanki cukru,
250g malin,
2 łyżki cukru,
sok z malin

Żelatynę namoczyć w trosze wody, odstawić, by napęczniała. 3/4 szklanki śmietany podgrzać z 1/2 szklanki cukru. Stale mieszając dodać żelatynę. Mieszać chwilę, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać resztę śmietany oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać.
Masę rozlać do naczynek, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie wstawić na minutę do ciepłej wody, po czym delikatnie wyjąć z naczynek na talerz. Maliny połączyć z 2 łyżkami cukru, ułożyć naokoło deseru. Wierzch udekorować sokiem z malin, malinami i miętą.