Panierowany Camembert z ananasem na ostro

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo lubię sery pleśniowe. Same, w sałatkach i takie smażone. A ponieważ lubię również owoce z pieprzem na ostro to takie zestawienie smaków bardzo mi pasuje.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 1 Camembert
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pieprz mielony
  • 4 plastry ananasa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu od ananasa

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić drobno pokrojone 2 plasterki ananasa. Wlać syrop i sos sojowy. Posypać mielonym pieprzem. Chwilę dusić. Włożyć 1 cały plaster ananasa i obsmażyć z obu stron Cały plaster zdjąć z patelni i odsączyć. Sos na patelni dusić aż zredukuje objętość o połowę. Przekroić Camembert na pół ( na grubości ). W środek włożyć podsmażony plaster ananasa. Docisnąć tak by ananas zagłębił się w ser. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło polane sosem i z dodatkowym plastrem ananasa.