Panga w panierce z marynatą Kikkoman Teriyaki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Panga w panierce z marynatą Kikkoman Teriyaki

28 października 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Miałam przyjemność, a pośrednictwem serwisu Uroda i Zdrowie przetestować marynatę Kikkoman Teriyaki –  to sos sojowy, który dzięki swojej oryginalnej japońskiej recepturze świetnie nadaje się do dań rybnych, czy owoców morza. Można go także używać jako marynatę do drobiu czy wołowiny. Ze względu na to, że uwielbiam ryby, postanowiłam przygotować:

Pangę w panierce z marynatą Kikkoman Teriyaki

Składniki:

– 1 średni filet z pangi (lub też z innej ryby jaką lubicie)

– ok. 30 ml marynaty Kikkoman Teriyaki

– 1 jajko

– bułka tarta

– mąka

– sól, pieprz

– chili

Przygotowanie:

Filet z pangi kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy. Wysypujemy na głęboki talerz (najlepiej do głębokiej plastikowej miski) bułkę tartą i mąkę – możemy także dosypać ulubioną przyprawę, np. słodką paprykę, żeby panierka miała paprykowy smak. Mieszamy dokładnie. Do głębokiego talerza wbijamy jedno jajko i wlewamy marynatę Kikkoman Teriyaki. Dla mnie sos sojowy i ryba to genialne połączenie, więc nie żałowałam go, wlewając do jajka… Wszystko razem mieszamy.

Na zmianę moczymy kawałki ryby w sosie sojowym z jajkiem i obsypujemy panierką. Potem smażymy na rozgrzanym oleju.

Ja podaję ją zwykle ze szparagami lub puree z ziemniaków oraz surówką z czerwonej kapusty.

Marynatą Kikkoman Teriyaki

marynata-teriyaki_0_b

Ryba dzięki tej marynacie wyszła cudownie soczysta. Panierka nie odpadała od ryby, jak to się czasem zdarza przy samym jajku…. Obawiałam się, że może panierka za szybko się zwęgli, ale nic takiego się nie stało –  usmażona ryba miała piękny i jednolicie brązowy kolor. Marynaty używałam również do kurczaka, pałki zalałam marynatą bez obsypywania przyprawami i zostawiłam na 12 godz. w lodówce, a potem smażyłam na patelni – kurczak wyszedł bardzo soczysty. Na etykiecie jest napisane, że mięso czy ryba może być w marynacie 20 minut i to w zupełności wystarczy, ale ja jakoś nie jestem przekonana do takiego szybkiego marynowania:)

images

Osobiście marynatę bardzo polecam – na pewno w moich potrawach zagości jeszcze nie raz:)

Szczegóły na www.kikkoman.com

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czyżby remont?
Uwielbiam remonty,prawdziwą demolkę w domu,by móc później sobie posprzątać i delektować się pięknem wnętrza.
Dom spokojnej starości
Na starość to tylko dom spokojniej starości, przynajmniej będę miała towarzystwo, odpowiednią opiekę medyczną....
Zmarszczki i bruzdy
Zmarszczki i bruzdy to efekt starzenia się skóry. Możemy podzielić je na dwa rodzaje:...