Panga w jarzynach
Składniki:
– 4 płaty ryby pangi (po ok. 150 g)
– sok z 1 cytryny
– 800 g małych ziemniaków
– 250 g marchewki
– 400 g fasolki szparagowej zielonej
– 8 łyżek bułki tartej
– 3 łyżki masła
– sól
– jajko
– mąka
– łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, skropić sokiem z cytryny.
2. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Pokrojoną w talarki marchewkę oraz fasolkę szparagową bez końcówek również ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Jajo rozkłócić w talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
4. Rybę obtoczyć kolejno: w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.
5. Mocno nagrzać patelnię, trzy łyżki masła roztopić na patelni. Usmażyć rybę na złocisto-brązowy kolor.
6. Fasolkę, ziemniaki oraz marchewką odcedzić. Marchew wymieszać z oliwą i jeszcze lekko dosolić.
7. Świeżo usmażoną rybę podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub koperkiem oraz z marchewką i fasolką szparagową.
Moje rady: Ryba przed panierowaniem musi być całkowicie rozmrożona i sucha. W przeciwnym razie panierka się namoczy i będzie od niej odchodzić. Gdy rybę obficie spryskamy sokiem z cytryny będzie miała jeszcze wyrazistszy smak i aromat. Rybę kłaść na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Wtedy będzie chrupiąca, a panierka nie przyklei się do naczynia. Rybę należy przewracać łopatką.
Panga w jarzynach to prosty przepis na bardzo zdrowy i pożywny obiad. Jest niskokaloryczny oraz zawiera cenne składniki odżywcze.