Panga po grecku
Artykuł zewnętrzny
Czas : 1 ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :
- 1 kg pangi
- ½ kg cebuli
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 1 średni przecier pomidorowy
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Pieprz mielony
- Sól
- Cukier
- Mąka
- Oliwa do smażenia
- 2 szklanki wody
Filety ryby przekroić na kawałki (ok. 5 cm). Posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Na oliwie zeszklić cebulę. Dołożyć do niej utarte warzywa. Chwilę smażyć. Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. W pojemniku lub słoju układać warstwami: gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.