Panga po grecku

6 kwietnia 2013, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

 

Czas : 1 ½ godziny + 12 godzin na odstanie

Składniki :

  • 1 kg pangi
  • ½ kg cebuli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 1 średni przecier pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Pieprz mielony
  • Sól
  • Cukier
  • Mąka
  • Oliwa do smażenia
  • 2 szklanki wody

Filety ryby przekroić na kawałki (ok. 5 cm). Posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Cebulę pokroić w  piórka. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Na oliwie zeszklić cebulę. Dołożyć do niej utarte warzywa. Chwilę smażyć. Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. W pojemniku lub słoju układać warstwami: gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.