Pampuchy z truskawkami

27 czerwca 2010, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Składniki

(na ok 20 sztuk)

0,5 kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
200 ml szklanki ciepłego mleka
ciepła woda
ok 50 g margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli soli
truskawki
cukier
kilka łyżek cukru

Drożdże mieszamy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, trochę mąki.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, solimy, dorzucamy margarynę, jajka i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto, a jeśli jest za gęste czy za suche dodajemy ciepłej wody, tak by ciasto było jednolite i gładziutkie. Potem ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie odrywamy po kawałku i formujemy w palcach okrągłe placuszki. Na takie ugniecione placki nakładamy truskawkę czy dwie i podsypujemy lekko cukrem. Brzegi zlepiamy, formujemy kulki odkładamy na posypany mąką blat.
Ja robię pampuchy po prostu na garnku – zakładam bawełnianę ściereczkę na garnek, przymocowuję gumką recepturką i kładę na nią kluski. W środku garnka oczywiście wrze mała ilość wody. Pod przykryciem czekamy aż wyrosną (w zależności od wielkości około 5-8 min.)

Potem już tylko według gustu polewamy śmietaną czy zmiksowanymi truskawkami.

file1277657830



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz