Paluszki z kurczaka i ziemniaków

21 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka z zupy .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 szklanka zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
  • 3 średnie ugotowane utłuczone ziemniaki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta

Wymieszać mięso, puree ziemniaczane , jajko. Doprawić solą i pieprzem mielonym.Uformować 6 ,,paluchów ,, i obtoczyć je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej do smażenia ( sporo = tak by ,,paluchy,, były zanurzone do połowy ). Smażyć na rumiano – ostrożnie przewrócić ( bardzo ostrożnie bo są delikatne i łatwo się rozpadają  )  dodać w ostatniej fazie smażenia masło.

Podawać z surówką – proponuję z kapusty pekińskiej i dodatkami i niewielką ilością oleju.

Moim zdaniem nie potrzeba sosu ale jak ktoś lubi to można dodatkowo polać sosem.

file1295596846



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...