Paluszki z kurczaka i ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
Pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka z zupy .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 szklanka zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
- 3 średnie ugotowane utłuczone ziemniaki
- 1 jajko
- sól
- pieprz mielony
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- olej
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
Wymieszać mięso, puree ziemniaczane , jajko. Doprawić solą i pieprzem mielonym.Uformować 6 ,,paluchów ,, i obtoczyć je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej do smażenia ( sporo = tak by ,,paluchy,, były zanurzone do połowy ). Smażyć na rumiano – ostrożnie przewrócić ( bardzo ostrożnie bo są delikatne i łatwo się rozpadają ) dodać w ostatniej fazie smażenia masło.
Podawać z surówką – proponuję z kapusty pekińskiej i dodatkami i niewielką ilością oleju.
Moim zdaniem nie potrzeba sosu ale jak ktoś lubi to można dodatkowo polać sosem.