Paluszki z kurczaka i ziemniaków

21 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka z zupy .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 szklanka zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
  • 3 średnie ugotowane utłuczone ziemniaki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta

Wymieszać mięso, puree ziemniaczane , jajko. Doprawić solą i pieprzem mielonym.Uformować 6 ,,paluchów ,, i obtoczyć je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej do smażenia ( sporo = tak by ,,paluchy,, były zanurzone do połowy ). Smażyć na rumiano – ostrożnie przewrócić ( bardzo ostrożnie bo są delikatne i łatwo się rozpadają  )  dodać w ostatniej fazie smażenia masło.

Podawać z surówką – proponuję z kapusty pekińskiej i dodatkami i niewielką ilością oleju.

Moim zdaniem nie potrzeba sosu ale jak ktoś lubi to można dodatkowo polać sosem.

file1295596846