Paluszki serowe
Składniki
jajko 1 szt
woda 3/4szkl
180 gram masło
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki
1 szkl startego sera
4 listki bazylii
pieprz
1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Do niewielkiego rondelka nalewam wodę, dodaję masło oraz sól. Roztapiam. Ogień można zgasić trochę przed zupełnym roztopieniem się masła, ponieważ topi się pod koniec już własnym ciepłem, a skraca nam to czas stygnięcia.
Gdy chociaż trochę ostygnie, dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od rondelka, zdejmuję z ognia. Odstawiam do ostygnięcia.
Do ciasta dodaję jedno jajko i ugniatam. Doprawiam oregano, pieprzem, bazylią, a na końcu dodaję ser żółty.
Ciasto rozwałkowuję na cienkie paluszki i tnę na mniejsze części.
Blachę smaruję tłuszczem. Układam paluszki i piekę w temp. 260 stopni przez 15-20 minut. Należy je pilnować ponieważ każda partia piecze się nieco szybciej. Rumiane i stałe w konsystencji- należy wyjąć i delektować się :) Świetna przekąska!
Porcja na ok. 3 blaszki