URODA I ZDROWIE

Paluszki serowe

11 czerwca 2014, dodał: NaWidelcu

Składniki

jajko 1 szt
woda 3/4szkl
180 gram masło
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki
1 szkl startego sera
4 listki bazylii
pieprz
1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

Do niewielkiego rondelka nalewam wodę, dodaję masło oraz sól. Roztapiam. Ogień można zgasić trochę przed zupełnym roztopieniem się masła, ponieważ topi się pod koniec już własnym ciepłem, a skraca nam to czas stygnięcia.
Gdy chociaż trochę ostygnie, dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od rondelka, zdejmuję z ognia. Odstawiam do ostygnięcia.
Do ciasta dodaję jedno jajko i ugniatam. Doprawiam oregano, pieprzem, bazylią, a na końcu dodaję ser żółty.
Ciasto rozwałkowuję na cienkie paluszki i tnę na mniejsze części.
Blachę smaruję tłuszczem. Układam paluszki i piekę w temp. 260 stopni przez 15-20 minut. Należy je pilnować ponieważ każda partia piecze się nieco szybciej. Rumiane i stałe w konsystencji- należy wyjąć i delektować się :) Świetna przekąska!
Porcja na ok. 3 blaszki

file1402498030

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fajne łóżka
Mnie bardzo przypadły do gustu łóżka z wysokim, tapicerowanym zagłówkiem.
maska do włosków
Przecież podstawą będzie odpowiednia pielęgnacja Waszych włosów. Nie ma co ukrywać, że jeśli włosy...
Dziecko moczy się w nocy
warto też spróbować z alarmem wybudzeniowym, wymaga trochę wysiłku ale efekty są tego warte
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ja się obawiam, że ten wirus stanie się nową, mniej przyjazną wersją grypy. Będzie...