Paluszki schabowe z sosem brokułowo – kurkowym

19 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 200 g schabu
  • 100 g kurek
  • 1 brokuł
  • 100 g makaronu rurki
  • szczypior
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy bawarskiej słodkiej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą,
  2. schab kroimy w plastry, a  następnie w paski, przyprawiamy,
  3. obtaczamy w mące i  obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia i zabezpieczamy przed wystygnięciem,
  4. brokuł, dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
  5. kurki czyścimy, większe kroimy na pół,
  6. na patelni obsmażamy kurki, odkładamy do schabu,
  7. następnie obsmażamy brokuła, , dodajemy schab i kurki,
  8. smażymy wszystko kilka min, dodajemy wodę, śmietanę łączymy z musztardą, dodajemy, dusimy całość kilka min, przyprawiamy, na koniec dodajemy posiekany szczypior,
  9. podajemy z makaronem

file1268988964