Paluszki schabowe z sosem brokułowo – kurkowym
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 200 g schabu
- 100 g kurek
- 1 brokuł
- 100 g makaronu rurki
- szczypior
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy bawarskiej słodkiej
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą,
- schab kroimy w plastry, a następnie w paski, przyprawiamy,
- obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia i zabezpieczamy przed wystygnięciem,
- brokuł, dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem na kilka minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
- kurki czyścimy, większe kroimy na pół,
- na patelni obsmażamy kurki, odkładamy do schabu,
- następnie obsmażamy brokuła, , dodajemy schab i kurki,
- smażymy wszystko kilka min, dodajemy wodę, śmietanę łączymy z musztardą, dodajemy, dusimy całość kilka min, przyprawiamy, na koniec dodajemy posiekany szczypior,
- podajemy z makaronem