Paluszki

11 marca 2015, dodał: klorus
Artykuł zewnętrzny

Składniki

300g mąki pszennej
150g margaryny
jajko
żółtko jajka
½ szklanki jogurtu greckiego
sól, papryka słodka i ostra, oregano, papryka w płatkach

  • Sposób przygotowania
    Mąkę, roztopioną margarynę, dużą szczyptę soli, płatki papryki i dwa żółtka zagnieść. Dodać jogurt i wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować cienko i pokroić na wąskie paski. Zawijać po dwie sztuki tworząc spiralę. Każdą spiralkę posmarować białkiem i posypać solą oraz słodka i ostra papryką. Piec w 200 stopniach C do ze złocenia.
    Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.
    Ciasto rozwałkować cienko i pokroić na wąskie paski.
    Zawijać po dwie sztuki tworząc spiralę. Każdą spiralkę posmarować białkiem i posypać solą oraz słodka i ostra papryką.
    Piec w 200 stopniach C do zezłocenia.