Pałki z kurczaka w delikatnym sosie

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 pałki z kurczaka

100 ml kwaśnej śmietany

1 duża cebula

500 ml wody

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

biały pieprz do smaku

1 woreczek kaszy wiejskiej

2 kostki bulionowe drobiowe

Wykonanie:

W garnku gotujemy 500 ml wody z 1 kostką rosołową. Pałki dokładnie myjemy, wrzucamy do wrzątku. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przyprawą do kurczaka dodajemy do garnka. Gotujemy 20 minut.

W drugim garnku gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Do wody dodajemy drugą kostkę bulionową.

Gdy kurczak jest już miękki – do garnka dodajemy zahartowaną śmietanę (do śmietany małymi porcjami dodajemy wodę spod kurczaka i mieszamy, aby śmietana się nie ścięła).

Doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą do smaku.

Podajemy z pomidorami pokrojonymi w ósemki, zmieszanymi z drobno posiekaną cebulką i śmietaną oraz solą i pieprzem.

Smacznego!

file1256827717



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz