Pałki z kurczaka faszerowane czerwoną kapustą

17 października 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Moje dziecko, zwykle marudzące przy obiedzie, samo się zdziwiło, że taki dobry kurczak wylądował na jego talerzu. Niech to posłuży za rekomendację :)

SKŁADNIKI:

4 podudzia z kurczaka
ćwiartka małej kapusty czerwonej
pół jabłka
4 łyżki masła

1/2 szklanki bulionu drobiowego
zioła prowansalskie,
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pałki kurczaka luzujemy z kości, nacieramy solą , pieprzem, papryką i  ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie szatkujemy kapustę. Przesmażamy ją na gorącym oleju. Po chwili podlewamy ją wodą i dusimy około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy starte jabłko. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Mięso faszerujemy kapustą, spinamy wykałaczkami i obsmażamy na gorącym oleju  – aby się ładnie zrumieniło. Podlewamy mięso bulionem, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem koło 30-40 minut. Smacznego!

file1350507236