Paleo ciasto dyniowe bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki migdałów
2/3 szklanki rodzynek
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1-2 łyżki wody
Nadzienie:
2 szklanki pure z dyni
3/4 szklanki daktyli
1 łyżka cynamonu, imbiru, wanilii
1/2 szklanki suszonych śliwek
4 łyżeczki agar agar
1 puszka mleczka kokosowego lub śmietanka kokosowa
Wykonanie:
Ciasto: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą, dość twardą masę. (Jeżeli ktoś ma słaby blender proponuje wcześniej zmielić w młynku migdały, potem dodawać resztę i blendować razem). Ciasto wyłożyć do pojemnika lub blaszki i za pomocą łyżki lub palców:) uformować spód ciasta, lekko wychodząc na brzegi.
Nadzienie: około 2,5 – 3 szklanek dyni pokrojonej w kostkę dusić na patelni, aż zmiękną. Zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i również zmiksować na jednolitą masę. Rozpuścić około 4 łyżeczek agaru w małej ilości gorącej wody dodać do przygotowanej masy. Wszystko razem wymieszać jeszcze raz. Masę wylewamy na nasze ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Podajemy ze śmietaną z mleczka kokosowego. Smacznego!