Paleo ciasto dyniowe bez pieczenia

6 stycznia 2013, dodał: ewjarm
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki migdałów

2/3 szklanki rodzynek

1/4 szklanki wiórków kokosowych

1-2 łyżki wody

Nadzienie:

2 szklanki pure z  dyni

3/4 szklanki daktyli

1 łyżka cynamonu, imbiru, wanilii

1/2 szklanki suszonych śliwek

4 łyżeczki agar agar

1 puszka mleczka kokosowego lub śmietanka kokosowa

Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą, dość twardą masę. (Jeżeli ktoś ma słaby blender proponuje wcześniej zmielić w młynku migdały, potem dodawać resztę i blendować razem). Ciasto wyłożyć do pojemnika lub blaszki i za pomocą łyżki lub palców:) uformować spód ciasta, lekko wychodząc na brzegi.

Nadzienie:  około 2,5 – 3 szklanek dyni pokrojonej w kostkę dusić na patelni, aż zmiękną. Zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i również zmiksować na jednolitą masę.  Rozpuścić około 4 łyżeczek agaru w małej ilości gorącej wody dodać do przygotowanej masy. Wszystko razem wymieszać jeszcze raz. Masę wylewamy na nasze ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Podajemy ze śmietaną z mleczka kokosowego. Smacznego!

file1357498151