Pałeczki z kurczaka ze śliwką
Artykuł zewnętrzny
6 pałeczek z kurczaka
18 śliwek kalifornijskich
wegeta
pieprz
papryka ostra
czosnek
nici do zszycia
olej
Pałeczki umyć, osuszyć. Wyjąć kość. Natrzeć wegetą i innymi przyprawami (papryka ostra, pieprz, czosnek) w środku udka też. Zostawić na jakiś czas żeby przeszło mięso przyprawami. Zszyć jedną stronę udka i włożyć do środka 2 – 3 śliwki w zależności od wielkości udka. Następnie zaszyć drugą stronę. Posypać jeszcze przyprawami i podsmażyć na złoty kolor. Podsmażone włożyć jeszcze do piekarnika na około pół godziny. Podawać na gorąco jako samodzielne danie do ziemniaczków np z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Bardzo dobre jest też na zimno jako wędlina pokrojona w krążki. (Wcześniej nie zapomnijmy usunąć nici).