Pałeczki z kurczaka z majerankowymi jabłkami
,,pałki ,, z kurczaka z majerankowymi jabłkami
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 ,,pałki „ z kurczaka
2 duże jabłka
majeranek
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
4 duże ziemniaki
3 łyżki słodkiej śmietanki .
1 szklanka wody
¼ kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy typu Jarzynka )
Zrobić pastę z sosu sojowego, pieprzu, curry, papryki, i natrzeć nią pałki kurczaka .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron kurczaka. Mięso przełożyć do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do kurczaka . Dodać ziele angielskie , liść laurowy .Jabłka pokroić w ten sposób by uzyskać 4 ,, piętki „ i 4 grube plastry .Delikatnie wyciąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić krążków i ,, piętek „. Pozostałe kawałki jabłek pokroić w kostkę ( ze skórką ) i wrzucić do duszącego się kurczaka . Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i położyć na niej krążki i ,, piętki „ jabłka .Posypać majerankiem .Chwilę smażyć , przewrócić na drugą stronę, posypać majerankiem i znów chwilę smażyć . Przykryć pokrywką i trzymać pod przykryciem minutę . Jabłka mają być lekko miękkie ale jędrne . Zdjąć je z patelni by nie nasiąkły tłuszczem .
Gdy kurczak będzie już miękki wyjąć mięso , a jabłka w sosie rozetrzeć ( można zmiksować ) i doprawić .
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie , odcedzić , wlać śmietankę i zrobić puree . Podgrzać jabłka i kurczaka .
Na każdy krążek jabłka nałożyć porcję puree ziemniaczanego ,polać łyżką sosu na to ,, piętkę „ z jabłka tworząc kapelusik ( tak lekko na bakier ). Oprzeć o to pałkę z kurczaka . Udekorować zieleniną .
nadesłane: Babciagramolka