Paella – sprawdzony przepis
Składniki:
350 g kurczaka
100 g cielęciny
1 kiełbaska chorizo
1 cebula
1-2 papryki czerwone
2 pomidory
4 łyżki oliwy
ząbek czosnku
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
25 g krewetek
25 g muli
szczypta szafranu
pieprz
sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka oraz cielęcinę obsmażamy na dwóch łyżkach oliwy. Następnie podlewamy małą ilością wody i dusimy ok. godziny pod przykryciem. Pomidory parzymy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek rozcieramy z solą, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pomidory, czosnek oraz paprykę dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem. Ryż płuczemy i odcedzamy, następnie przesmażamy na pozostałej oliwie do momentu aż będzie szklisty. Dodajemy duszone mięso z warzywami, groszek i pokrojoną w talarki kiełbasę chorizo. Zalewamy gorącą wodą (ok. 1,5 szklanki) i dodajemy szafran. Gdy ryż wchłonie całą wodę, układamy na wierzchu krewetki i mule. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. (pod przykryciem). Po wyjęciu z piekarnika danie jest gotowe do podawania.