Pączusie babci z ziemniakami

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
  • 70 dkg mąki
  • 8 żółtek+1 jajko całe
  • 1/2 kostki masła
  • 15 dkg cukru
  • zapach rumowy
  • 2 ugotowane i zmielone ziemniaki
  • 1,5  szklanki mleka
  • 7 dag drożdży
  • powidła śliwkowe
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • smalec lub olej do smażenia
  • lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • skórka kandyzowana do posypania.

Z łyżki czubatej mąki,łyżki cukru,1/2 szklanki mleka i drożdży zrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać żółtka+1 jako całe ubite z cukrem,zapach, resztę mąki i resztę mleka oraz zmielone ziemniaki i spirytus, wyrobić ciasto. Na końcu dodać ciepłe stopione masło ,wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki.Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wycinać szklanką krążki jednakowej wielkości, nakładać powidła, zawijać brzegi, formować kulki i układać na ścierce wysypanej mąką. Gdy podrosną, smażyć na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową .
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny,aż będzie biały (musi mieć gęstość śmietanki)

Smacznego.

file1266582181



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...