Pączusie babci z ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
- 70 dkg mąki
- 8 żółtek+1 jajko całe
- 1/2 kostki masła
- 15 dkg cukru
- zapach rumowy
- 2 ugotowane i zmielone ziemniaki
- 1,5 szklanki mleka
- 7 dag drożdży
- powidła śliwkowe
- 1 łyżka spirytusu
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- smalec lub olej do smażenia
- lukier :
- cukier puder
- sok z cytryny
- skórka kandyzowana do posypania.
Z łyżki czubatej mąki,łyżki cukru,1/2 szklanki mleka i drożdży zrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać żółtka+1 jako całe ubite z cukrem,zapach, resztę mąki i resztę mleka oraz zmielone ziemniaki i spirytus, wyrobić ciasto. Na końcu dodać ciepłe stopione masło ,wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki.Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wycinać szklanką krążki jednakowej wielkości, nakładać powidła, zawijać brzegi, formować kulki i układać na ścierce wysypanej mąką. Gdy podrosną, smażyć na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową .
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny,aż będzie biały (musi mieć gęstość śmietanki)
Smacznego.