Pączki ze skórką pomarańczową

10 lutego 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

1 kg mąki
10 żółtek
15 dag drożdży
mleko ¼ szklanki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
piwo ciepłe 1 szklanka
dowolna konfitura
skórka pomarańczowa kandyzowana
smalec 1 kg

Mąkę przesiać, dodać żółtka i sól.
Mleko lekko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i poczekać około 15 minut aż wyrosną. Już wyrośnięty rozczyn dodać do mąki oraz zagrzane na lekko piwo. Zagnieść ciasto, aż odstanie od ręki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie po około 30 minutach, robimy pączki, nadziewamy dżemem i dodajemy odrobinę skórki kandyzowanaej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Polewamy lukrem ze skórką pomarańczową.

file1265813423



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....