Pączki Pyzy

30 listopada 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pyszne, puszyste pączki – robiłam pierwszy raz w życiu i na prawdę nie jest to zbyt trudne!

składniki:

  • 3,5 szkl. (szkl. poj 250ml ) mąki pszennej – dałam po połowie tortowej i zwykłej + trochę mąki do podsypania blatu
  • 1/3 szkl. cukru kryształu
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko (jajka nie były zbyt duże)
  • 6 dkg świeżych drożdży
  • 1/4 kostki masła (takiej standardowej 250g)
  • 1,5 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżka spirytusu
  • ok. 3/4 szkl. konfitury różanej (ew. marmolady albo powideł)
  • lukier: 1,5 szkl. cukru pudru + sok z połowy pomarańczy
  • do posypania: 10 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • do smażenia: ok. 1 kg smalcu
  • sposób przygotowania:

    Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru i 0,5 szkl. ciepłego mleka, wymieszać, odstawić aby podrosły.Mąkę przesiać z solą. Jajko i żółtka utrzeć na puszysty kogel-mogel z resztą cukru zw. i cukrem waniliowym. Masło roztopić. Do mąki dodać rozczyn, ubite jajka i zarabiając wlać resztę ciepłego mleka. Wyrobić dość luźne ciasto. Na koniec dodać spirytus i masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk i naczynia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat i ponownie zagnieść. Powinno być mięciutkie. Rozwałkować albo rozpłaszczyć rękami na placek grubości ok.2 cm i wycinać krążki szklanką. Na każdym ułożyć po 1/2 łyżeczki konfitury i dokładnie zlepiać brzegi formując kulkę wielkości niedużej mandarynki. Kulki układać luźno, zlepieniem na spód, na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę aby wyrosły. W rondlu rozpuścić tłuszcz. Musi być dobrze nagrzany, ale nie za gorący bo pączki spalą się z  wierzchu a środek zostanie surowy. Na początek wkładamy jednego, może najmniej udanego pączka, i smażąc obserwujemy jak się rumieni – w razie potrzeby zmniejszamy albo zwiększamy ogień pod naczyniem. Pączki smażymy partiami nie wkładając na raz zbyt wiele sztuk bo bardzo rosną. Wkładamy je zlepienie do dołu i przykrywamy rondel pokrywką, smażymy ok.1-1,5 min. a następnie odwracamy (ja robię to patyczkiem szaszłykowym) i ponownie przykrywamy na kolejną minutę. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące smarujemy lukrem i  posypujemy posiekaną skórką pomarańczową. Robiłam pączki pierwszy raz i  jestem bardzo miło zaskoczona puszystością. Wyszły mięciutkie, pulchne, bardzo smaczne! Myślę, że ten przepis zagości u mnie przynajmniej raz w roku na Tłusty Czwartek! Z podanej ilości składników usmażyłam 32 pączki

    file1291106699



    FORUM - bieżące dyskusje

    nadprzyrodzone zdolności?
    Mój kot też zawsze słyszy jak podjeżdża samochód i już stoi przy drzwiach...
    Jak przygotować się do pracy w ogro…
    Ja robię sama tyle,ile mogę - nie ma opcji, żeby płacić komuś
    nadprzyrodzone zdolności?
    Psy czują np. że właściciel przyjedzie.... Na mnie czekał co piątek po 16.30 i...
    Jak przygotowujecie wieczory panien…
    Chyba lepiej się wyspać przed weselem - i coraz więcej osób tak robi...