Pączki, pączusie, oponki – przepis

7 lutego 2013, dodał: Tapas de Colores
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 75 dkg mąki
  • 6 dkg drożdży
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • połowa kieliszka wódki
  • 60 dkg planty
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • lukier: szklanka cukru pudru, wrzątku, sok z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • konfitura

Sposób przygotowania:

  • mąkę przesiewamy
  • drożdże mieszamy z łyżką cukru, z łyżką mąki i połową ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając miskę lnianą ściereczką
  • jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą pianę
  • topimy masło, dodajemy skórką z cytryny
  • do mąki dodajemy masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, mieszamy dokładnie i wyrabiamy ręką, aż do powstania pęcherzy powietrza
  • dodajemy stopione masło, wyrabiamy dalej – minimum 10 minut, zostawiamy do wyrośnięcia tj. podwojenia objętości masy drożdżowej
  • dodajemy do wyrośniętej masy drożdżowej odrobinę mąki tyle, aby ciasto rozwałkować  na grubość 1 cm
  • wycinamy szklanka kółeczka, na połowę kółeczek kładziemy konfiturę
  • dociskamy jedno kółeczko do drugiego kółeczka, na którym znajduje się konfitura, formujemy następnie w rękach kształt kuli
  • oponki robimy przez wycięcie w rozwałkowanym cieście dwóch kółek: szklanką i wewnątrz małe kółko kieliszkiem, zostawiamy je do wyrośnięcia
  • roztapiamy tłuszcz (Plantę) w głębokim garnku, smażymy pączki na gorącym tłuszczu tak, aby z każdej strony miały złoty, brązowy kolor – możemy sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest w środku surowe
  • lukier: cukier puder zalewamy niewielką ilością wrzątku, cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru
  • zanurzamy w lukrze usmażone pączki, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego:)

file1360269642