Tradycyjne pączki zna każdy, ale tym razem możesz zaskoczyć rodzinę czymś zupełnie innym. Pączki bananowe to prosty pomysł na deser lub słodkie co nieco do kawy. Są idealnie puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich przygotowanie nie wymaga drożdży ani długiego oczekiwania, aż ciasto wyrośnie.
Jakie składniki będą potrzebne?
Podstawą przepisu są dojrzałe banany. Im bardziej miękkie i słodkie, tym lepiej, bo dzięki naturalnej słodyczy nie będziesz musiała dodawać do ciasta cukru. Poza tym to świetny sposób na spożytkowanie przejrzałych bananów. Zerknij na listę składników i do dzieła. Przygotowanie pączków z tego przepisu jest banalnie proste i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut w kuchni, by stworzyć te wyjątkowe słodkości.
Składniki na pączki bananowe:
– 3 dojrzałe banany,
– 250 g mąki pszennej tortowej,
– 3 jajka,
– 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżka spirytusu,
– olej do smażenia,
– cukier puder lub czekolada do dekoracji.
Jak zrobić pączki z bananów?
Banany rozgnieć widelcem lub rozdrobnij blenderem. Połącz je z jajkami. W osobnej misce przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawaj do masy bananowej, mieszając mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dolej łyżkę spirytusu. Dodany alkohol sprawia, że pączki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Jeśli jajka były duże, może się okazać, że trzeba dodać odrobinę mąki. Zarobione ciasto powinno mieć konsystencję dającą się ręcznie formować.
W rondlu rozgrzej olej – pączki muszą swobodnie w nim pływać, nie przylegając do dna. Tłuszcz musi być bardzo dobrze rozgrzany, zanim zaczniemy do niego wkładać ciasto. Pączki formuj przy pomocy dwóch łyżek. Na jedną nabierz ciasto z miski, a drugą zdejmij je bezpośrednio do oleju. Smaż pączki do momentu, aż będą złociste po obu stronach. Zwykle trwa to do trzech minut. Pamiętaj, aby się ze sobą nie stykały podczas smażenia. Wyjmuj je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Gdy przestygną, posyp je cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.
Pączki bananowe smakują świetnie na zimno i na ciepło.Ten szybki deser zaspokoi apetyt największego łakomczucha. I przede wszystkim, przygotujemy go bez żadnych sztucznych dodatków, konserwantów i polepszaczy smaku. Prawdę mówiąc, nie ma tu czego ulepszać, bo smak tych małych, puszystych pączków jest doskonały.