Pączki

19 listopada 2009,
dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 12 dag cukru pudru
  • szkl. mleka
  • szczypta soli
  • marmolada
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szkl. letniego mleka. Odstawić na 10 min. Żółtka utrzeć z resztą cukru, połączyć z mąką, resztą mleka i solą. Wlać stopione masło, wyrobić ciasto odstawić. Kiedy podwoi swoją objętość, rozwałkować, wyciąć krążki. Na każdy nałożyć marmoladę, uformować pączki, zostawić do wyrośnięcia. Pączki usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...