Pacafoły

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 kg ziemniaków

15 dag sera białego

1/2 l gęstej śmietany

jajko

sól

Przygotowania:

Ziemniaki obrać. 1 kg ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, zemleć w maszynce. Śmietanę wlać na patelnię, podgrzewać 25-30 minut, często mieszając, odstawić. Żółtko oddzielić od białka. Ser wymieszać z 15 dag zmielonych ziemniaków i żółtkiem, przyprawić do smaku solą. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć nadmiar wody. Dokładnie wymieszać z resztą zmielonych ziemniaków, dodać białko, przyprawić do smaku solą. Z ciasta uformować rękoma placki wielkości dłoni i grubości ok. 1 cm. Na środku ułożyć kulkę sera wielkości orzecha włoskiego, dokładnie sklejając ciasto uformować kule. Od razu wrzucać porcjami na posolony wrzątek. Kiedy wypłyną, zamieszać. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu obracając je drewniana łyżką. Ugotowane pacafoły po wyjęciu na talerz powinny lekko pękać. Podawać polane śmietaną.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Moje dziecko ma depresję ?
Depresja u dzieci, podobnie jak u dorosłych, wiąże się z długotrwałym obniżeniem nastroju. W przeciwieństwie...
sny erotyczne
Często sny erotyczne nie są bezpośrednio związane z rzeczywistymi pragnieniami seksualnymi, lecz stanowią odzwierciedlenie...
Jak rozciągnąć buty?
Na początek najprostsza domowa metoda, czyli wypychanie butów skarpetami, zwiniętymi kawałkami materiałów lub też...
Naczyniak
Naczyniaki to niezłośliwe nowotwory wywodzące się z drobnych naczyń krwionośnych, tzw. włośniczek. Dochodzi...