Owocowy mus „Wir”
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- kilka plastrów ananasa
- kilka połówek brzoskwiń
- 1 jabłko
- 3 kiwi
- 2 banany
- 6 truskawek
- 2 serki homogenizowane
- cukru waniliowego
Przygotowane owoce obrać, a następnie pokroić w nieduże kawałki. Jeżeli ktoś lubi kwaśniejsze smaki, warto tę mieszankę owoców skropić cytryną. Mleko wstawić na gaz. Po chwili, kiedy mleko będzie już cieplejsze (ale nie będzie się gotować), cały czas mieszając, dodajemy serki homogenizowane. Zostawiamy na ogniu krótką chwilę, aż zacznie się gotować i dodajemy przygotowane wcześniej owoce. Teraz do smaku wystarczy dodać cukier waniliowy. Mus można jeść ciepły lub zimny, po schłodzeniu w lodówce.