Owocowo – warzywne przekąski na Wielki Tydzień od Polsat Food Network
Kanał Polsat Food Network przygotował dwa przepisy, które pozwolą urozmaicić kulinarnie czas wielkiego oczekiwania na Święta Wielkanocne. Oba zostały przygotowane przez dwie niezwykle utalentowane szefowe kuchni z kanału Polsat Food Network: Jenny Morris i Inę Garten. Jenny Morris specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, pełnej smaków i barw.
Oto jakiej rady udzieliłaby naszym czytelnikom w nawiązaniu do rozbudzającej się wiosny: Jedzmy wraz z porami roku, szanujmy prostotę i bądźmy odważni, próbujmy nowego składnika każdego tygodnia. Nigdy nie wiadomo co tracimy.
WŁOSKI CHLEBEK – TARTY
Jenny Morris: ,,Jenny Morris gotuje Maroko”
Składniki:
• 4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżeczki cukru
• 10g drożdży w proszku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ½ szklanki letniej wody
Dodatki:
• 200g sera ricotta
• 200g mozzarelli (małe kulki)
• 40 pomidorków cherry
• Sól
• Świeżo mielony pieprz
• Oliwa z oliwek
• Parmezan
Salsa:
• 2 ząbki czosnku
• 1 szklanka pietruszki
• 1 łyżka mięty, posiekanej
• 1 łyżka kolendry, posiekanej
• 1 łyżka bazylii, posiekanej
• 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
• 2 łyżki kaparów, posiekanych
• 5 filetów anchois
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• Świezo mielony pieprz
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka skórki z cytryny
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Aby zrobić tarty, umieść wszystkie suche składniki na ciasto w misce i wymieszaj. Powoli dodaj letniej wody ciągle mieszając. Następnie dodaj oliwę z oliwek. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj mąki. Ugniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne – około 15 minut. Umieść ciasto powrotem w misce, posmaruj wierzch oliwą z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło.
2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwa razy, podziel je na cztery równe części. Utwórz z każdej porcji okrąg i załóż brzegi. Umieść je na gorącej tacy do pieczenia, ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 6 minut i odstaw do ostygnięcia.
3. Nagrzej piekarnik do 220°C. Podziel kulik sera mozzarella I pomidorki cherry pomiędzy tarty. Dopraw solą i pieprze, skrop oliwą z oliwek. Piecz tarty przez 10 minut, aż będą złociste i chrupiące.
4. Gdy tarty będą w piekarniku przygotuj salsę. W blenderze połącz anchois i czosnek, dodaj bazylię, pietruszkę i kolendrę. Następnie dodaj połowę kaparów, musztardę Dijon, skórkę z cytryny i blenduj dalej. Na samym końcu dodaj oliwę z oliwek i pozostałe kapary, tak aby nie były całkiem zmiksowane. Gdy tarty będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, dodaj łyżkę salsy i posyp parmezanem. Podawaj gorące.
Sałatka ze świeżych owoców z miodowo-waniliowym jogurtem
Ina Garten: ,,Bosonoga Contessa – powrót do klasyki”
Składniki:
• 500ml naturalnego jogurtu
• 2 łyżki miodu naturalnego
• ½ łyżeczki esencji waniliowej
• Ziarenka z połowy laski wanilii
• Sok z połowy pomarańczy
• 1 banan, pokrojony w plasterki
• 400g borówki amerykańskiej
• 400g malin
• 400g truskawek, pokrojonych w połówki
• 1 kiść bezpestkowych winogron, pokrojonych na pół
Przygotowanie:
1. Połącz jogurt z miodem i wanilią.
2. Do banana w dużej misce dodaj sok z pomarańczy, a następnie wsyp resztę owoców. Delikatnie wymieszaj.
3. Podawaj w małych miseczkach w dodatkiem jogurtu.
Po więcej inspiracji kulinarnych zapraszamy na www.foodnetwork.pl