Owocowo – warzywne przekąski na Wielki Tydzień od Polsat Food Network

1 kwietnia 2015, dodał: Malwina
Artykuł zewnętrzny

Kanał Polsat Food Network przygotował dwa przepisy, które pozwolą urozmaicić kulinarnie czas wielkiego oczekiwania na Święta Wielkanocne. Oba zostały przygotowane przez dwie niezwykle utalentowane szefowe kuchni z kanału Polsat Food Network: Jenny Morris i Inę Garten. Jenny Morris specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, pełnej smaków i barw.

 

Oto jakiej rady udzieliłaby naszym czytelnikom w nawiązaniu do rozbudzającej się wiosny: Jedzmy wraz z porami roku, szanujmy prostotę i bądźmy odważni, próbujmy nowego składnika każdego tygodnia. Nigdy nie wiadomo co tracimy.

Jenny Morris-horz

 

WŁOSKI CHLEBEK – TARTY
Jenny Morris: ,,Jenny Morris gotuje Maroko”

Włoski chlebek - tarty_Jenny Morris

Składniki:
• 4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżeczki cukru
• 10g drożdży w proszku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ½ szklanki letniej wody

Dodatki:
• 200g sera ricotta
• 200g mozzarelli (małe kulki)
• 40 pomidorków cherry
• Sól
• Świeżo mielony pieprz
• Oliwa z oliwek
• Parmezan

Salsa:
• 2 ząbki czosnku
• 1 szklanka pietruszki
• 1 łyżka mięty, posiekanej
• 1 łyżka kolendry, posiekanej
• 1 łyżka bazylii, posiekanej
• 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
• 2 łyżki kaparów, posiekanych
• 5 filetów anchois
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• Świezo mielony pieprz
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka skórki z cytryny

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Aby zrobić tarty, umieść wszystkie suche składniki na ciasto w misce i wymieszaj. Powoli dodaj letniej wody ciągle mieszając. Następnie dodaj oliwę z oliwek. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj mąki. Ugniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne – około 15 minut. Umieść ciasto powrotem w misce, posmaruj wierzch oliwą z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło.
2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwa razy, podziel je na cztery równe części. Utwórz z każdej porcji okrąg i załóż brzegi. Umieść je na gorącej tacy do pieczenia, ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 6 minut i odstaw do ostygnięcia.
3. Nagrzej piekarnik do 220°C. Podziel kulik sera mozzarella I pomidorki cherry pomiędzy tarty. Dopraw solą i pieprze, skrop oliwą z oliwek. Piecz tarty przez 10 minut, aż będą złociste i chrupiące.
4. Gdy tarty będą w piekarniku przygotuj salsę. W blenderze połącz anchois i czosnek, dodaj bazylię, pietruszkę i kolendrę. Następnie dodaj połowę kaparów, musztardę Dijon, skórkę z cytryny i blenduj dalej. Na samym końcu dodaj oliwę z oliwek i pozostałe kapary, tak aby nie były całkiem zmiksowane. Gdy tarty będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, dodaj łyżkę salsy i posyp parmezanem. Podawaj gorące.

Sałatka ze świeżych owoców z miodowo-waniliowym jogurtem
Ina Garten: ,,Bosonoga Contessa – powrót do klasyki”

Sałatka ze świeżych owoców z miodowo-waniliowym jogurtem_Ina Garten

Składniki:
• 500ml naturalnego jogurtu
• 2 łyżki miodu naturalnego
• ½ łyżeczki esencji waniliowej
• Ziarenka z połowy laski wanilii
• Sok z połowy pomarańczy
• 1 banan, pokrojony w plasterki
• 400g borówki amerykańskiej
• 400g malin
• 400g truskawek, pokrojonych w połówki
• 1 kiść bezpestkowych winogron, pokrojonych na pół

Przygotowanie:
1. Połącz jogurt z miodem i wanilią.
2. Do banana w dużej misce dodaj sok z pomarańczy, a następnie wsyp resztę owoców. Delikatnie wymieszaj.
3. Podawaj w małych miseczkach w dodatkiem jogurtu.

Po więcej inspiracji kulinarnych zapraszamy na www.foodnetwork.pl