Owocowe babeczki z cytrynowym kremem:)
Chyba nie ma osób w mojej rodzinie, które mogły by się oprzeć tym owocowym babeczkom:)
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki,
100 g cukru pudru,
200 g masła,
2 żółtka,
sól
Krem:
1 krem cytrynowy Delecta
150 g jogurtu naturalnego
250 ml mleka
dodatkowo będą potrzebne po kilka owoców takich jak:
truskawki, jagody, maliny, czarne porzeczki
Przygotowanie:
Ciasto :
Mąkę przesiewam, dodaję do niej szczyptę soli i pokrojone masło. Siekam całość nożem, następnie wsypuję cukier, wbijam żółtka i dalej siekam. Zagniatam ciasto i wkładam je do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowuję je na grubość ok. 4 mm. Takim ciastem wypełniam małe foremki do babeczek. Wsadzam je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę je 15 min.
Krem :
Do wysokiego naczynia wlewam schłodzony jogurt i mleko. Przez moment miksuję a następnie wsypuję krem Delecta i całość miksuję jeszcze 3 min.
Jak babeczki wystygną napełniam je kremem cytrynowym i umieszczam w nich po kilka z każdych owoców. Po czym babeczki wkładam do lodówki w celu schłodzenia na 3 godz.