Owoce z grilla – różne desery
Deser z grilla jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu i świetnie nadaje się na pikniki dla dorosłych i dla dzieci. To świetna alternatywa dla kiełbasek, szaszłyków i karkówki. Na ruszt wrzucić możemy banany, gruszki, jabłka, ananasa czy brzoskwinie. Zamiast ciasta czy lodów na deser można przygotować owoce z grilla.
Grillowane brzoskwinie
Składniki:
– 4 dojrzałe brzoskwinie
1 łyżka oliwy z oliwek (lub oliwa z oliwek w sprayu)
– lody waniliowe
– ¼ szklanki sosu karmelowego, podgrzanego
– ¼ szklanki posiekanych orzechów, opcjonalnie
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki. Delikatnie posmarować lub spryskać wnętrze każdej połówki brzoskwini oliwą z oliwek. Umieścić na grillu, przecięciem do dołu i grillować przez około 5 min. Brzoskwinie powinny być miękkie i podgrzane, ale nie spalone. Udekorować lodami, gorącym sosem karmelowym i orzechami.
Grillowane gruszki
Składniki:
– 2 gruszki
– ½ szklanki białego wina
– 1 łyżka granulowanej stewii
– do smaku cynamon
– 2 łyżki beztłuszczowej bitej śmietany
Przygotowanie:
Spryskać naczynie do pieczenia nadające się do grillowania olejowym sprayem. Gruszki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie ułożyć w naczyniu wydrążoną stroną do dołu. W małej misce wymieszać białe wino i stewię, a następnie zalać gruszki. Włożyć laskę cynamonu do naczynia z gruszkami. Umieścić naczynie na grillu i grillować przez ok. 15 min. Kiedy gruszki będą miękkie i da się je łatwo nakłuć widelcem, wyjąć z naczynia i podawać z bitą śmietaną.
Grillowane banany
Składniki:
– 2 banany
– szczypta cynamonu
– sos karmelowy i lody (opcjonalnie)
– 10 dag łuskanych orzechów włoskich lub ziemnych
Przygotowanie:
Banany przeciąć wzdłuż, nie obierając ich ze skóry. Kłaść na grillu i posypać cynamonem. Grillować ok. 10 min. aż ich skórka zrobi się czarna. Po tym czasie zdjąć z grilla i wyłożyć na talerz obierając ze skóry. Polać sosem karmelowym i posypać orzechami. Orzechy możemy uprzednio podsmażyć na suchej patelni, aby były bardziej chrupkie. Dodajemy ulubione lody.
Grillowane truskawki
Składniki:
– 350 g świeżych dużych truskawek umytych i osuszonych
– 4 łyżki cukru
– 1 torebka cukru waniliowego
– 4 łyżki likieru pomarańczowego lub 2 łyżki wody i 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka miękkiego masła
– lody waniliowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Truskawki oczyścić z szypułek i odciąć na płasko nasadę szypułki. Do miski średniej wielkości włożyć truskawki, cukier waniliowy, wlać likier i ostrożnie wymieszać. Formę do pieczenia na grillu obficie posmarować masłem. Truskawki wyjąć z miski i ułożyć na natłuszczonej formie, ciasno obok siebie czubkami do góry. Sokiem z miski polać truskawki. Truskawki grillować przy zamkniętej pokrywie przez 8-12 min., aż na soku pojawią się pęcherzyki powietrza. Sok tworzący się w formie nabrać łyżką i polewać nim truskawki, aby pozostały wilgotne. Studzić truskawki przez 5 min., potem ułożyć je na lodach w całości lub pokrojone w ćwiartki.
Grillowany ananas
Składniki:
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 3 łyżki masła, stopionego
– 1 świeży ananas
– 2 łyżki posiekanych orzechów makadamia lub orzechów laskowych, prażonych
Przygotowanie:
Wymieszać syrop i masło. Pokroić ananasa wzdłuż na ćwiartki, pozostawiając górną część. Zwilżyć papierowy ręcznik olejem, za pomocą szczypiec z długimi uchwytami wysmarować ruszt do grilla. Grillować bez przykrycia przez 5 min i polać masłem klonowym. Grillować jeszcze 5-7 min. Posypać orzechami. Podawać z pozostałym masłem klonowym.