Owoce w roli głównej. Najpiękniejsze i najsmaczniejsze sposoby podania sezonowych skarbów


dodał: Marta Dasińska
Niektórzy ludzie mają problem ze zjedzeniem wystarczającej ilości owoców, aby utrzymać zdrową dietę. Codzienne spożywanie świeżej sałatki owocowej może wspierać zdrowy styl odżywiania. Podawanie owoców w prosty, ale efektowny sposób, może zachęcać do sięgania po sezonowe owce, a także stanowić ciekawy pomysł na deser i codzienny i weekendowy.
Kolorowe owoce zapewniają szereg witamin i minerałów, pomagając zachować zdrowe ciało i umysł. Są również przepełnione przeciwutleniaczami, ważnymi substancjami chemicznymi w walce z rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści, warto starać się jeść owoce w ich surowej postaci. Mają one największą moc, jeśli chodzi o tworzenie naprawdę zdrowej sałatki, a ponadto są pełne smaku i satysfakcjonującej chrupkości.
Specjaliści z zakresu opieki zdrowotnej twierdzą, że owoce są bardzo odżywczym, pysznym i wygodnym dodatkiem do każdej diety. Owoce są także źródłem błonnika. Dieta bogata w błonnik może pomagać w zaparciach oraz obniżyć poziom cholesterolu. Może również ułatwić utrzymanie zdrowej masy ciała, co zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Spożywanie owoców zapobiega też zachciankom na słodkie pokarmy.
Owoce nie tylko do dekoracji – to bogactwo składników odżywczych
Jak ciekawie podać owoce sezonowe?
Składniki:
– ½ szklanki (125 ml) wody
– 2 łyżki miodu
– 1 laska cynamonu
– 3 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojony w cienkie zapałki
– 2 strąki kardamonu, rozgniecione
– 2 całe goździki
– 1 cały anyż gwiazdkowy
– 500 g arbuza, bez skórki, pokrojony w małe kawałki
– 250 g truskawek, przekrojonych na pół
– 250 g czerwonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
– 250 g czereśni, przekrojonych na pół, bez pestek
– 1½ szklanki (420 g) jogurtu greckiego
– ¼ szklanki (30 g) posiekanych pistacji
– zioła do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszać wodę, miód, cynamon, imbir, kardamon, goździki i anyż gwiazdkowy i podgrzać w małym rondlu na średnim ogniu, aż miód się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2 minuty, aż płyn zmniejszy się o połowę i powstanie syrop. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ułożyć arbuza, truskawki, winogrona i czereśnie, skropić połową schłodzonego syropu. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Wymieszać pozostały syrop z jogurtem. Podać sałatkę owocową posypaną pistacjami i ziołami, razem z mieszanką jogurtową.