Owoce w roli głównej. Najpiękniejsze i najsmaczniejsze sposoby podania sezonowych skarbów

Avatar photo
5 czerwca 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Niektórzy ludzie mają problem ze zjedzeniem wystarczającej ilości owoców, aby utrzymać zdrową dietę. Codzienne spożywanie świeżej sałatki owocowej może wspierać zdrowy styl odżywiania. Podawanie owoców w prosty, ale efektowny sposób, może zachęcać do sięgania po sezonowe owce, a także stanowić ciekawy pomysł na deser i codzienny i weekendowy.

Kolorowe owoce zapewniają szereg witamin i minerałów, pomagając zachować zdrowe ciało i umysł. Są również przepełnione przeciwutleniaczami, ważnymi substancjami chemicznymi w walce z rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści, warto starać się jeść owoce w ich surowej postaci. Mają one największą moc, jeśli chodzi o tworzenie naprawdę zdrowej sałatki, a ponadto są pełne smaku i satysfakcjonującej chrupkości.

Specjaliści z zakresu opieki zdrowotnej twierdzą, że owoce są bardzo odżywczym, pysznym i wygodnym dodatkiem do każdej diety. Owoce są także źródłem błonnika. Dieta bogata w błonnik może pomagać w zaparciach oraz obniżyć poziom cholesterolu. Może również ułatwić utrzymanie zdrowej masy ciała, co zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Spożywanie owoców zapobiega też zachciankom na słodkie pokarmy.

Niektórzy są zaskoczeni, słysząc, że owoce są w rzeczywistości świetnymi źródłami wody. Dla przykładu arbuzy, czereśnie i truskawki składają się w około 92 procentach z wody. Jedzenie owoców o wysokiej zawartości wody może pomóc w optymalnym nawodnieniu organizmu, nawet jeśli nie lubimy sięgać po wodę do picia. Ponadto wiele witamin jest rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że potrzebują wody, aby mogły zostać wchłonięte przez organizm. Ta grupa obejmuje witaminy z grupy B, w tym ryboflawinę, niacynę, B12 i kwas foliowy, a także witaminę C.

Owoce nie tylko do dekoracji – to bogactwo składników odżywczych

Kluczem jest jedzenie owoców o różnych kolorach, ponieważ każdy kolor dostarcza inny zestaw zdrowych składników odżywczych. Truskawki są dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i manganu. Są bogate w polifenole roślinne, takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany i garbniki, które działają jako przeciwutleniacze. W szczególności zawierają dużo antocyjanów, elagotanin i proantocyjanidyn, które jak wykazały badania, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Co więcej, mają też niski indeks glikemiczny. Arbuz jest bardzo odżywczym letnim przysmakiem. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C, beta-karoten i likopen. Dieta bogata w likopen jest powiązana z niższym poziomem stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. Ten składnik odżywczy może również zmniejszać ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy typu 2. Likopen i beta-karoten mogą również zapewnić skórze niewielką ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV), zmniejszyć ryzyko oparzeń słonecznych i przyspieszyć gojenie się skóry. Jest również dobrym źródłem potasu i magnezu. Czereśnie to owoce pełne witamin, minerałów i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Zawierają witaminy C i A, bogactwo potasu, magnezu i błonnika, a także kwercetynę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy. Ponadto pomagają w poprawie odporności i regulacji ciśnienia krwi, a także wspierają pracę układu pokarmowego. Korzystnie też wpływają na stawy,  tarczycę, serce, poprawiają także kondycję skóry.

Jak ciekawie podać owoce sezonowe?

Składniki:
– ½ szklanki (125 ml) wody
– 2 łyżki miodu
– 1 laska cynamonu
– 3 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojony w cienkie zapałki
– 2 strąki kardamonu, rozgniecione
– 2 całe goździki
– 1 cały anyż gwiazdkowy
– 500 g arbuza, bez skórki, pokrojony w małe kawałki
– 250 g truskawek, przekrojonych na pół
– 250 g czerwonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
– 250 g czereśni, przekrojonych na pół, bez pestek
– 1½ szklanki (420 g) jogurtu greckiego
– ¼ szklanki (30 g) posiekanych pistacji
– zioła do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wymieszać wodę, miód, cynamon, imbir, kardamon, goździki i anyż gwiazdkowy i podgrzać w małym rondlu na średnim ogniu, aż miód się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2 minuty, aż płyn zmniejszy się o połowę i powstanie syrop. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ułożyć arbuza, truskawki, winogrona i czereśnie, skropić połową schłodzonego syropu. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Wymieszać pozostały syrop z jogurtem. Podać sałatkę owocową posypaną pistacjami i ziołami, razem z mieszanką jogurtową.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.