Owoce w roli głównej. Najpiękniejsze i najsmaczniejsze sposoby podania sezonowych skarbów

Avatar photo
5 czerwca 2025,
dodał: Marta Dasińska

Niektórzy ludzie mają problem ze zjedzeniem wystarczającej ilości owoców, aby utrzymać zdrową dietę. Codzienne spożywanie świeżej sałatki owocowej może wspierać zdrowy styl odżywiania. Podawanie owoców w prosty, ale efektowny sposób, może zachęcać do sięgania po sezonowe owce, a także stanowić ciekawy pomysł na deser i codzienny i weekendowy.

Kolorowe owoce zapewniają szereg witamin i minerałów, pomagając zachować zdrowe ciało i umysł. Są również przepełnione przeciwutleniaczami, ważnymi substancjami chemicznymi w walce z rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści, warto starać się jeść owoce w ich surowej postaci. Mają one największą moc, jeśli chodzi o tworzenie naprawdę zdrowej sałatki, a ponadto są pełne smaku i satysfakcjonującej chrupkości.

Specjaliści z zakresu opieki zdrowotnej twierdzą, że owoce są bardzo odżywczym, pysznym i wygodnym dodatkiem do każdej diety. Owoce są także źródłem błonnika. Dieta bogata w błonnik może pomagać w zaparciach oraz obniżyć poziom cholesterolu. Może również ułatwić utrzymanie zdrowej masy ciała, co zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Spożywanie owoców zapobiega też zachciankom na słodkie pokarmy.

Niektórzy są zaskoczeni, słysząc, że owoce są w rzeczywistości świetnymi źródłami wody. Dla przykładu arbuzy, czereśnie i truskawki składają się w około 92 procentach z wody. Jedzenie owoców o wysokiej zawartości wody może pomóc w optymalnym nawodnieniu organizmu, nawet jeśli nie lubimy sięgać po wodę do picia. Ponadto wiele witamin jest rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że potrzebują wody, aby mogły zostać wchłonięte przez organizm. Ta grupa obejmuje witaminy z grupy B, w tym ryboflawinę, niacynę, B12 i kwas foliowy, a także witaminę C.

Owoce nie tylko do dekoracji – to bogactwo składników odżywczych

Kluczem jest jedzenie owoców o różnych kolorach, ponieważ każdy kolor dostarcza inny zestaw zdrowych składników odżywczych. Truskawki są dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i manganu. Są bogate w polifenole roślinne, takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany i garbniki, które działają jako przeciwutleniacze. W szczególności zawierają dużo antocyjanów, elagotanin i proantocyjanidyn, które jak wykazały badania, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Co więcej, mają też niski indeks glikemiczny. Arbuz jest bardzo odżywczym letnim przysmakiem. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C, beta-karoten i likopen. Dieta bogata w likopen jest powiązana z niższym poziomem stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. Ten składnik odżywczy może również zmniejszać ryzyko chorób serca, raka i cukrzycy typu 2. Likopen i beta-karoten mogą również zapewnić skórze niewielką ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV), zmniejszyć ryzyko oparzeń słonecznych i przyspieszyć gojenie się skóry. Jest również dobrym źródłem potasu i magnezu. Czereśnie to owoce pełne witamin, minerałów i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Zawierają witaminy C i A, bogactwo potasu, magnezu i błonnika, a także kwercetynę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy. Ponadto pomagają w poprawie odporności i regulacji ciśnienia krwi, a także wspierają pracę układu pokarmowego. Korzystnie też wpływają na stawy,  tarczycę, serce, poprawiają także kondycję skóry.

Jak ciekawie podać owoce sezonowe?

Składniki:
– ½ szklanki (125 ml) wody
– 2 łyżki miodu
– 1 laska cynamonu
– 3 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojony w cienkie zapałki
– 2 strąki kardamonu, rozgniecione
– 2 całe goździki
– 1 cały anyż gwiazdkowy
– 500 g arbuza, bez skórki, pokrojony w małe kawałki
– 250 g truskawek, przekrojonych na pół
– 250 g czerwonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
– 250 g czereśni, przekrojonych na pół, bez pestek
– 1½ szklanki (420 g) jogurtu greckiego
– ¼ szklanki (30 g) posiekanych pistacji
– zioła do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wymieszać wodę, miód, cynamon, imbir, kardamon, goździki i anyż gwiazdkowy i podgrzać w małym rondlu na średnim ogniu, aż miód się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2 minuty, aż płyn zmniejszy się o połowę i powstanie syrop. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ułożyć arbuza, truskawki, winogrona i czereśnie, skropić połową schłodzonego syropu. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Wymieszać pozostały syrop z jogurtem. Podać sałatkę owocową posypaną pistacjami i ziołami, razem z mieszanką jogurtową.