„Owoce morza” koktajl

7 marca 2011, dodał: marek1501
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 15 dag szparagów konserwowych
  • 5 dag konserwowego mięsa z krabów lub paluszków krabowych
  • 10 dag konserwowych krewetek
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki keczupu
  • łyżeczka winiaku
  • łyżka soku z cytryny
  • ostra papryka
  • 2 plasterki ananasa
  • 4 listki zielonej sałaty
  • sól

Sposób przygotowania:

Szparagi, kraby lub paluszki krabowe i krewetki wyjąć z zalewy, opłukać i  osączyć. Szparagi pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Ubić śmietanę, wymieszać z keczupem, doprawić do smaku winiakiem, sokiem z cytryny, ostrą papryką i solą. Do oziębionych pucharków włożyć umyte liście sałaty, a na nich układać szparagi, kraby lub pokrojone w kostkę paluszki krabowe, krewetki i kawałki ananasa. Przed podaniem schłodzić i  polać sosem.