„Owoce morza” koktajl
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 15 dag szparagów konserwowych
- 5 dag konserwowego mięsa z krabów lub paluszków krabowych
- 10 dag konserwowych krewetek
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki keczupu
- łyżeczka winiaku
- łyżka soku z cytryny
- ostra papryka
- 2 plasterki ananasa
- 4 listki zielonej sałaty
- sól
Sposób przygotowania:
Szparagi, kraby lub paluszki krabowe i krewetki wyjąć z zalewy, opłukać i osączyć. Szparagi pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Ubić śmietanę, wymieszać z keczupem, doprawić do smaku winiakiem, sokiem z cytryny, ostrą papryką i solą. Do oziębionych pucharków włożyć umyte liście sałaty, a na nich układać szparagi, kraby lub pokrojone w kostkę paluszki krabowe, krewetki i kawałki ananasa. Przed podaniem schłodzić i polać sosem.