Obecnie w procesie liofilizacji produkowana jest żywność z przeznaczeniem dla astronautów, wojska oraz sportów ekstremalnych np. wspinaczka górska, długie rejsy dookoła świata. Liofilizację opracowano i zastosowano po raz pierwszy w latach pięćdziesiątych XX wieku na zlecenie rządu USA zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie niezbędne składniki odżywcze racji żywności.
Żywność liofilizowana daje możliwość najwyższej jakości odżywiania, oraz właściwego utrzymania zdrowia i energii u sportowców jak i osób spożywających tego typu produkty. Dostarcza enzymy, witaminy i minerały jak i inne aminokwasy zachowane w formie naturalnej, a do tego posiada wysoką przyswajalność dla organizmu.
Dzięki tej metodzie, możemy jeść ulubione owoce nie tylko latem, ale również srogą zimą. Do tego, są łatwe do przechowywania i transportowania ze względu na lekką wagę.
Na www.mojemusli.pl znajdziecie mnóstwo liofilizowanych owoców, min. maliny, truskawki, borówki, wiśnie, porzeczki, kiwi, pomarańcze i wiele innych. Wszystkie tak smaczne, że nie wyobrażamy sobie musli bez tych”kosmicznych” dodatków.
Sam spróbuj i skomponuj musli tak jak chcesz na www.mojemusli.pl – smaczne, zdrowo i według własnych upodobań !