Owoce i warzywa o właściwościach wybielających. Jak w naturalny sposób zadbać o białe zęby?
Białe zęby są symbolem zdrowia, ale niewątpliwie stanowią też ważny element urody. Obecnie śnieżnobiały uśmiech można osiągnąć na wiele sposobów, korzystając ze specjalnych produktów do higieny jamy ustnej lub zabiegów przeprowadzanych w gabinecie stomatologicznym. Jednak istnieją też naturalne metody, które w pewnym stopniu mogą poprawić wygląd zębów.
Zęby białe należą do rzadkości, zazwyczaj mają bowiem kolor żółty bądź szary, a z wiekiem jeszcze ciemnieją. Spowodowane jest to czynnikami zewnętrznymi (dieta, leki) oraz stopniowym ścieraniem się szkliwa, pod którym znajduje się ciemna miazga. Mimo tego istnieje wiele sposobów, aby zlikwidować przebarwienia i rozjaśnić kolor zębów.
Specjalistyczne sposoby wybielania zębów
Wiele z dostępnych na rynku preparatów do higieny jamy ustnej posiada właściwości wybielające. Ponadto istnieją specjalne środki do tego przeznaczone, jak pasty, żele i paski, za pomocą których można samodzielnie rozjaśnić kolor zębów w warunkach domowych. Jednak tego typu rozwiązania pozwalają zlikwidować tylko nieznaczne przebarwienia, w przypadku większych niezbędna jest już wizyta w gabinecie stomatologicznym.
Przeprowadzane przez dentystę zabiegi wybielania zębów zapewnią biały uśmiech na wiele tygodni. Trzeba jednak mieć na uwadze, że efekty w dużej mierze zależą od stanu zębów – ich struktury, stopnia mineralizacji, ale też stopnia uszkodzenia. Znacznie trudniej jest bowiem zlikwidować przebarwienia i rozjaśnić kolor w zębach już leczonych aniżeli całkowicie zdrowych. Mimo tego stosowane metody wybielania wykazują dużą skuteczność. Zabieg przeprowadzany za pomocą lampy Beyond (zobacz: http://odent.pl/wybielanie-zebow-beyond) może być wykonywany przy stosunkowo dużych przebarwieniach, a efekty utrzymują się nawet do 3 lat.
Naturalne sposoby na rozjaśnienie koloru zębów
Stan zębów w dużej mierze zależy od diety. Okazuje się, że nie tylko o zdrowe, ale też o białe zęby można zadbać w sposób naturalny. Wśród na co dzień spożywanych produktów jest bowiem wiele takich, które posiadają właściwości wybielające.
Są to przede wszystkim owoce i warzywa, które oczyszczają powierzchnię zębów i usuwają powstałe na nich przebarwienia. Warto więc pamiętać, aby w codziennej diecie znalazły się:
- jabłko – kwas jabłkowy posiada naturalne właściwości wybielające, a błonnik oczyszczające, ponadto duża zawartość wody zwiększa produkcję śliny, co zapobiega gromadzeniu się bakterii na powierzchni zębów,
- gruszka – ze względu na dużą zawartość wody pomaga w oczyszczaniu zębów z bakterii gromadzących się na ich powierzchni,
- truskawka – mimo swego intensywnego koloru, nie zabarwia zębów, a obecny w nich kwas maleinowy posiada właściwości wybielające,
- winogrono – zawiera kwas jabłkowy, dzięki czemu pomaga usunąć przebarwienia,
- żurawina – zawiera kwasy owocowe o właściwościach wybielających oraz witaminę C, B1 i B2, wapń, taninę i cytryniany dodatkowo chroniące zęby przed próchnicą,
- pomarańcza – zawiera (również w skórce) kwas cytrynowy rozjaśniający kolor zębów, (ale jego nadmiar może też uszkodzić szkliwo) i enzymy niszczące bakterie,
- ananas – zawiera bromelainę o właściwościach wybielających i bakteriobójczych,
- arbuz – zawiera witaminę C pomagającą w oczyszczaniu zębów,
- orzech – zawiera proteiny i zdrowe tłuszcze, a już samo gryzienie orzechów wspomaga usuwanie kamienia nazębnego i rozjaśnianie zębów,
- cebula – zawiera olejki eteryczne, które zapobiegają tworzeniu się kamienia nazębnego,
- marchew – duża zawartość wody wspomaga wydzielanie śliny oczyszczającej powierzchnię zębów, a znajdujące się w niej witaminy i mikroelementy wzmacniają ich strukturę, samo chrupanie twardej marchewki, która powsiada właściwości ścierające pomaga w oczyszczeniu zębów, a tym samym usuwaniu przebarwień.
Bardzo korzystnie na stan zębów, również ich kolor, wpływa mleko i produkty mleczne (jogurt, kefir, twaróg), zawierające wapń – minerał wzmacniający szkliwo, ale też powodujący wybielanie zębów. Naturalnym wybielaczem jest również soda oczyszczona, która właśnie ze względu na swoje właściwości jest składnikiem past do zębów.
Produkty powodujące przebarwienia zębów
Powierzchnia zębów wcale nie jest gładka, ale pełna mikroskopijnych otworów, do których przenikają barwniki znajdujące się w pokarmach i napojach. Dlatego też, chcąc zadbać o białe zęby, należy unikać produktów powodujących przebarwienia. W związku z tym należy ograniczyć, a nawet zrezygnować z ciemnych napojów (kawa, herbata, coca-cola, soki owocowe, wino), ciemnych owoców i warzyw (jagody, wiśnie, granaty, buraki), a także powstałych z nich przetworów (sos pomidorowy). Ponieważ jednak nie można wyeliminować wszystkich tego typu produktów i napojów z jadłospisu, warto pamiętać o piciu dużej ilości wody (niegazowanej), która oczyszcza powierzchnię zębów i odkwasza jamę ustną.
We współpracy: http://odent.pl