Owoc amalaki – najlepsze źródło naturalnej witaminy C!
Amalaki (amla) – malutki indyjski owoc jest wielkim skarbem ajurwedyjskiej medycyny, która stosuje go od ponad 2500 lat. Uważany jest za owoc bardzo silnie odmładzający i najlepsze źródło naturalnej witaminy C. Tym samym uważa się, że stanowi doskonałe uzupełnienie diety – zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym.
Amalaki, powszechnie znany jako indyjski agrest, jest terminem używanym w ajurwedyjskim zastosowaniu leczniczym owoców drzewa Amla. To jedna z najważniejszych roślin leczniczych w tradycji indyjskiej. Roślina jest powszechnie dostępna w całym tropikalnym i subtropikalnym regionie Indii. Od stuleci owoc amalaki stosowany jest w medycynie ajurwedyjskiej jako środek najbardziej skuteczny dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, ogólnej regeneracji oraz wzmocnienia odporności.
Zawarta w amalaki bardzo duża ilość przeciwutleniaczy i witaminy C (do 720 mg na 100 g świeżej masy i do 900 mg na 100 g wyciśniętego soku, czyli ok. dwadzieścia razy więcej niż pomarańcza), skutecznie wspomaga system immunologiczny oraz oczyszczanie organizmu z wolnych rodników, a także silnie stymuluje układ odpornościowy i odżywia tkanki ciała. Przyspiesza regenerację organizmu przy dużym wydatku energetycznym i obciążeniu pracą, jest również naturalnym produktem dla dzieci. Ma właściwości antyoksydacyjne i powstrzymuje tworzenie się wolnych rodników, które posiadają właściwości rakotwórcze. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wzmacnia naczynia krwionośne, wzmaga elastyczność skóry, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
W odróżnieniu od większości zwierząt, organizm ludzki nie potrafi sam syntezować witaminy C, dlatego musi być ona dostarczana wraz z pożywieniem, sup;ementami lub zewnętrznie na skórę. Zalecana dawka dzienna witaminy C w przypadku zdrowego stylu życia wynosi około 60 mg. W przypadku schorzeń dróg oddechowych lekarze zalecają zwiększenie dawki dziennej do 100–150 mg. W przypadku większego obciążenia organizmu zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się do kilku tysięcy mg. Zwiększone zapotrzebowanie dotyczy szczególnie sportowców, ludzi z osłabioną odpornością i różnymi schorzeniami, cukrzyków, palaczy i alkoholików. Zapotrzebowanie na witaminę C zależy nie tylko od sposobu żywienia oraz ilości spożywanych płynów, ale także od wielkości wysiłku fizycznego oraz stresu psychicznego. Organizm nie tworzy własnych zapasów witaminy C, dlatego musi być ona dostarczana regularnie. Naturalna witamina C posiada silniejsze działanie niż produkty wyprodukowane syntetycznie. Amalaki powoduje, że układ odpornościowy pracuje w równowadze i normalizuje stan systemu neuroendokrynnego w drodze regulacji funkcji ważnych hormonów. Witamina C naturalnie występująca w owocach amlii jest stabilizowana przez obecność garbników, które pomagają utrzymać ich zawartość nawet podczas przetwarzania.
Dominującym składnikiem aktywnym amalaki jest też grupa tanin pochodzących z kwasów żółciowych i elagowych, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie dróg oddechowych i jelit. Dzięki taninom, witamina C jest odporna na ogrzewanie i nie ulega rozpadowi podczas długiego przechowywania. Amalaki zawiera także fylemblinę i kurkuminoidy oraz cytokiny. Wśród nich najwięcej jest zeatyn takich jak: zeatyny rybosydowe i zeatyny nukleotydowe. Amalaki zawiera też szereg różnych bioflawonoidów (witaminy wspierające odporność błon komórkowych na przenikanie szkodliwych substancji w postaci wolnych rodników), składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, chrom, cynk i miedź), witaminy B1, B2 oraz dużą koncentrację ważnych dla życia stężeń aminokwasów.
Amalaki zaleca się w medycynie ajurwedyjskiej pod kątem odżywiania tkanek ciała i regeneracji komórek. W ajurwedzie owoce są stosowane także jako afrodyzjak, środek przeciwgorączkowy, przeciwcukrzycowy, owoc, który działa pozytywnie na serce, mózg i układ trawienny. Doniesienia z badań farmakologicznych nad amalaki ujawniają jego działanie przeciwbólowe, przeciwkaszlowe, przeciwmiażdżycowe, adaptogenne, kardioprotekcyjne, ochronne, nefroprotekcyjne, neuroprotekcyjne i przeciwnowotworowe. Mówi się również, że amalaki posiada właściwości chemo-, radio-, i chemo-prewencyjne oraz immunomodulujące, przeciwzapalne i antymutagenne. Te właściwości są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób, w tym: nowotworów, miażdżycy, cukrzycy, wrzodów trawiennych, anemii, chorób wątroby, serca i innych zaburzeń. Amalaki zwiększa stężenie hemoglobiny, wspomaga wzrost włosów i paznokci, wzmacnia kości i zęby, ma też działanie odmładzające. Skutecznie czyści krew z toksyn i emisji mikroorganizmów chorobotwórczych, chroni przed infekcjami oraz różnego rodzaju pasożytami. Zwiększa też pamięć, synchronizuje pracę półkul mózgowych, harmonizuje pracę przysadki mózgowej i odżywia neurony w mózgu, co poprawia sprawność intelektualną. Starożytne dokumenty nauk ajurwedyjskich zachęcają do używania owoców amalaki jako codziennego pożywienia w celu wspierania zdrowego trybu życia.
Owoce amalaki są mięsiste, kuliste, bladożółte, z niewyraźną pionową bruzdą. W smaku, jako owoc naturalny jest bardzo kwaśny i cierpki. Ma również gorzki, ostry i słodki smak. Jako owoc suszony amalaki to jednak doskonały dodatek do żywności bezpośredniego spożycia. Inna jego postać, to ajurwedyjski eliksir lub czysty proszek o jakości RAW, który można stosować w postaci herbaty ajurwedyjskiej. Gorący napój amalaki świetnie smakuje z miodem lub w połączeniu z koktajlem ze świeżych owoców.