W obecnych czasach otyłość przybrała charakter globalnej epidemii, a skala problemu dramatycznie rośnie z roku na rok. O tym, że otyłość stała się poważnym problemem społecznym i ekonomicznym, świadczą wyniki badań, fakty i liczby!
W obecnych czasach otyłość przybrała charakter globalnej epidemii, a skala problemu dramatycznie rośnie z roku na rok. O tym, że otyłość stała się poważnym problemem społecznym i ekonomicznym, świadczą wyniki badań, fakty i liczby!
1. Częstość występowania otyłości na świecie wzrosła ponad dwukrotnie od roku 1980.
2. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) – w 2014 r. 39% ogólnoświatowej populacji dorosłych (1,9 mld osób) miało nadwagę, z czego aż 13% (600 mln osób) chorowało na otyłość.
3. Dane WHO biją na alarm! W roku 2014 aż 41 mln dzieci poniżej 5. roku życia było otyłych!
4. Na podstawie badań epidemiologicznych stwierdzono, że obecnie co drugi Polak ma nadwagę, a co piąty jest otyły.
5. Badania prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia pokazują dynamikę problemu. W 2010 r. dzieci w wieku 9 lat, u których zdiagnozowano nadwagę lub otyłość, stanowiły 23% grupy. Oznacza to 2% wzrost częstości występowania nadmiernej masy ciała w porównaniu z badaniami z roku 2007.
6. Nadmierna masa ciała stanowi główny czynnik ryzyka rozwoju wielu poważnych chorób , takich jak:
– choroby układu sercowo-naczyniowego (odpowiedzialne za największą liczbę zgonów w Polsce): choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, zawał serca, udar mózgu czy nadciśnienie tętnicze,
– zaburzenia gospodarki lipidowej,
– cukrzyca typu 2,
– choroby układu kostno-stawowego, m.in. osteoporoza, stany zapalne w obrębie kości i stawów, zwyrodnienia kręgosłupa i stawów,
– niektóre nowotwory: endometrium, jajników, piersi, szyjki macicy, prostaty, jelita grubego, pęcherzyka żółciowego, trzustki, wątroby i nerek.
7. Zdrowy styl życia, obejmujący prawidłowe nawyki żywieniowe i regularną aktywność fizyczną, powinien być kształtowany już od najmłodszych lat. Jest to szczególnie ważny element profilaktyki nadmiernej masy ciała, ponieważ otyłość w wieku dziecięcym koreluje z wyższym ryzykiem otyłości w życiu dorosłym oraz predysponuje do rozwinięcia się cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego oraz powoduje szereg problemów psychospołecznych.
8. Ekonomiczne konsekwencje epidemii otyłości są olbrzymie. Koszty opieki zdrowotnej osób z nadwagą i otyłością są o 44% wyższe w porównaniu z kosztami opieki zdrowotnej osób o prawidłowej masie ciała. W Polsce otyłość jest przyczyną ok. 1,5 mln hospitalizacji rocznie, a leczenie otyłości i jej powikłań pochłania 21% (ok. 11 mln zł) budżetu przeznaczonego na opiekę zdrowotną.
9. Duży problem stanowią również pośrednie koszty ekonomiczne otyłości. Wiążą się one m.in. ze zmniejszeniem wydajności pracy (np. związanej z trudnościami w poruszaniu się) czy częstszą absencją (choroby przewlekle, przejściowe zaburzenia zdrowotne).
10. U osób z nadwagą i otyłością często dochodzi do niedoborów składników odżywczych. Jest to efekt spożywania żywności wysokokalorycznej, ale o niskiej wartości odżywczej. Przykładowo: badania z 2000 r. pokazały, że blisko połowa osób z otyłością miała obniżone stężenie kwasu foliowego oraz witaminy C w surowicy krwi.
Konsultacja merytoryczna: mgr Sylwia Gugała-Mirosz, Instytut Żywności i Żywienia
Więcej informacji na temat otyłości oraz porad, jak sobie z nią radzić, można znaleźć na stronie projektu Zachowaj Równowagę: http://bit.ly/2axEUUq
Pobierz bezpłatną aplikację Asystent Zdrowego Żywienia i stwórz własną kompozycję dietatyczną: http://bit.ly/zachowajrownowage