Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?

14 lutego 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ostropest plamisty to roślina, której prozdrowotne właściwości są znane od wieków. Obecnie wykorzystuje się ją nie tylko w celach leczniczych i jako jeden z najpopularniejszych środków hepatoprotekcyjnych, ale także w kosmetyce, czy nawet w kuchni jako dodatek do dań i deserów. Szczególnie cenne są jej owoce, które zawierają sylimarynę, środek o wielu zastosowaniach.

ostropest plamisty

Ostropest plamisty – charakterystyka i właściwości

Roślina ta występuje powszechnie niemal na całej szerokości geograficznej, a w Polsce można ją spotkać zarówno dziko rosnącą na łąkach, jak i na polach uprawnych. Ostropest plamisty należy do rodziny astrowatych, a swoim wyglądem do złudzenia przypomina oset pospolity. Sylibum marianum, bo tak brzmi jego łacińska nazwa, to przede wszystkim najpopularniejsze remedium na problemy z wątrobą. Pozyskiwana z łupin nasion ostropestu sylimaryna charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, detoksykującym, żółciopędnym i żółciotwórczym. Sylimaryna jest kompleksem związków takich jak flawonoligany, w skład których wchodzą sylibina, izosylibina, sylikrystyna i sylidianina. Oprócz tego zawiera także flawonoid taksyfoliny. To jednak nie wszystko. Ostropest plamisty to także skarbnica witamin B2, D, E oraz składników mineralnych, jak miedź, cynk i selen.

Prozdrowotne właściwości ostropestu plamistego

Ze względu na silne właściwości odtruwające, regeneracyjne i przeciwzapalne, sylimaryna stosowana jest w szeroko pojętym leczeniu wątroby. Stabilizuje ona błony komórkowe hepatocytów, które stanowią budulec komórek wątrobowych. Preparaty oparte na działaniu sylimaryny wykorzystuje się przy zatruciu toksynami, w tym także wytwarzanymi przez muchomory sromotnikowe. Sylimaryna sprawdza się także u osób z chorobą alkoholową, czy zmagających się z zapaleniem lub marskością wątroby. Co więcej, znajduje ona zastosowanie w leczeniu chorób i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jej stosowanie wykazuje działanie ochronne na komórki błony śluzowej żołądka. Środki z sylimaryną takie jak np. ostropest plamisty mielony poprawiają też apetyt, regulują procesy trawienne i pomagają zwiększyć ilość soku żołądkowego. Ta długa lista prozdrowotnych właściwości nie jest jednak wyczerpana. Ostropest plamisty i zawarte w nim składniki regulują ilość cholesterolu i glukozy, a tym samym zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej. To z kolei pozwala chronić układ krążenia przed zawałem mięśnia sercowego i udarem, a regulacja poziomu glukozy wspomaga terapię cukrzycy typu drugiego. Badania wykazały również wpływ ostropestu na endometriozę, a konkretnie na czas trwania krwawienia. Warto wspomnieć także o tym, że ostropest wykorzystywany jest jako środek wspomagający w walce z komórkami nowotworowymi.

Ostropest plamisty dla zdrowej i pięknej skóry

Zawarte w roślinie antyoksydanty znalazły również swoje zastosowanie w kosmetyce. Olej z ostropestu ma właściwości odmładzające, pomaga spłycać zmarszczki, działa kojąco, rozjaśnia skórę i aktywuje procesy regeneracyjne. Wszystko to dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu linolenowego oraz witaminy E, która znana jest ze swoich odmładzających właściwości. Co więcej, zarówno olej, jak i kosmetyki z jego zawartością stosowane są przy łagodzeniu stanów zapalnych oraz leczeniu zmian trądzikowych i łuszczycy.

Jak stosować ostropest i po jakie preparaty sięgać?

Na rynku dostępnych jest wiele form preparatów zawierających ostropest. W zależności od tego, jaką z nich preferujemy, możemy zdecydować się na tabletki, kapsułki, całe nasiona lub ich zmieloną formę, a także na herbatki i napary z ostropestem. Te ostatnie z powodzeniem znajdziemy w dobrych sklepach ze zdrową żywnością oferującą produkty dobrej jakości jak na przykład www.Gomigo.pl. Bez względu na formę, w jakiej spożywamy ostropest, warto trzymać się zaleceń producenta i nie przekraczać określonych dawek. Jeżeli z rośliny tej korzystamy głównie w kuchni, może ona służyć jako dodatek do posiłków. Zarówno olej, jak i ostropest plamisty mielony możemy jeść na surowo lub dodawać do różnego rodzaju potraw i deserów, jak np. jogurty czy sałatki.

Ostropest to wspaniała roślina o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Warto zastanowić się nad wprowadzeniem jej do codziennej diety i rutyny pielęgnacyjnej.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...