Ostra i rozgrzewająca zupa cebulowa
Artykuł zewnętrzny
Cebulowa to ostra i rozgrzewająca zupa. Podzielę się z wami przepisem, żebyście, tak jak ja, mogły cieszyć się jej smakiem, w długie zimowe wieczory. Dodatkowe grzanki – obowiązkowe!
Zupa cebulowa – składniki:
- 4 – 5 cebuli, obrane i pokrojone w piórka;
- 1 łyżka oliwy;
- 5 łyżek masła;
- 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego;
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
- sól i pieprz;
Grzanki:
- 2 – 3 mini bagietki;
- kilka plastrów żółtego sera;
- mielona czerwona papryka;
Zupa cebulowa – sposób przygotowania:
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Mieszamy ją co jakiś czas. Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa, dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż ser zacznie się topić. Gotową zupę nalewamy na talerz i przegryzamy grzankami.
fot red.