Ostra i rozgrzewająca zupa cebulowa

18 stycznia 2013, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Cebulowa to ostra i rozgrzewająca zupa. Podzielę się z wami przepisem, żebyście, tak jak ja, mogły cieszyć się jej smakiem, w długie zimowe wieczory. Dodatkowe grzanki – obowiązkowe!

Zupa cebulowa – składniki:

  • 4 – 5 cebuli, obrane i pokrojone w piórka;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 5 łyżek masła;
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego;
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
  • sól i pieprz;

Grzanki:

  • 2 – 3 mini bagietki;
  • kilka plastrów żółtego sera;
  • mielona czerwona papryka;


Zupa cebulowa – sposób przygotowania:

Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Mieszamy ją co jakiś czas. Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa, dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż ser zacznie się topić. Gotową zupę nalewamy na talerz i przegryzamy grzankami.

fot red.